Ime tedna je postala Nika Prevc, smučarska skakalka, ki si je na predzadnji tekmi sezone v Vikersundu že zagotovila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. 19-letnica, ki je osvojila še sedmi slovenski veliki kristalni globus v zimskih športih na najvišji ravni in petega v smučarskih skokih, bo izjemen uspeh slavila v četrtek pred številnimi domačimi navijači v Planici.

Kandidati so še bili:

  • Nina Gunde-Cimerman, znanstvenica in vodilna raziskovalka na področju evkariontskih ekstremofilov. S svojimi dosežki je pomembno prispevala k razvoju na področju mikrobiologije, mikologije in molekularne biologije, z odkritjem gliv v slanici Sečoveljskih solin pa je prva opisala halofilne glive v svetovni znanstveni literaturi. Je letošnja prejemnica Jesenkove nagrade za življenjsko delo.
  • Katarina Smole in Andrej Molk, predavateljica in inštruktor na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana ter mentorja ekipe študentov, ki so se kot edini iz evropske šole uvrstili med deseterico finalistov mednarodnega tekmovanja v kulinaričnem izzivu HUNCH ameriške vesoljske agencije NASA. Za jed, ki bi jo vključili v prehrano astronavtov, so pripravili ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem.

Gašper Andrinek