Ime tedna je postala Lia Apostolovski, skakalka v višino, ki je na 19. atletskem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu osvojila bronasto kolajno, sedmo slovensko medaljo na tovrstnih tekmovanjih. V finalu je preskočila 1,95 metra s čimer je izenačila svoj osebni rekord, tretje mesto na SP pa je tudi največji uspeh v karieri.

Kandidatki sta bili še:

  • Dominika Novak Mlakar, vodja preventivnega programa za odkrivanje raka na debelem črevesju in danki Svit, ki praznuje 15 let delovanja. V tem času so ob pomoči programa odkrili več kot 31.000 predrakavih sprememb in 4100 primerov raka. Zaradi programa Svit sta raka na črevesju in danki ta hip peta najpogosteje odkrita raka v Sloveniji in ne več druga, kot je bilo pred uvedbo programa.
  • Tina Vrščaj, prevajalka in pisateljica, katere roman Na Klancu je Konzorcij nagrade Evropske unije za književnost izbral za enega od 13 nominirancev za leto 2024. Na Klancu je zgodba o mladem paru v zakotni vasici, ki se dotika sodobnih tem, kot so partnerski odnosi, iskanje sozvočja z naravo in prekletstvo sodobnih tehnologij, ki načenjajo človeške stike.

Rok Kužel