Ime tedna je Juš Kšela, kardiovaskularni kirurg v ljubljanskem UKC in gonilna sila izvajanja novega posega pri bolnikih z redko pljučno boleznijo. Sprva so operacije, pri katerih odstranijo strdke iz najglobljih plasti pljučnih žil, medtem ko pacientu iz telesa odstranijo vso kri in ga globoko podhladijo, izvajali ob pomoči tujih strokovnjakov, zdaj so poseg prvič v celoti izvedli samostojno.

Kandidata sta bila še:
 
  • Marko Hribernik, umetniški vodja ljubljanske opere, ki je v Gradcu prevzel glasbeno vodstvo pri izvedbi Gorenjskega slavčka. V mednarodni pevski zasedbi s slovensko ustvarjalno ekipo je Gorenjski slavček, naša največkrat uprizorjena opera, prvič zazvenela v slovenskem jeziku zunaj naših meja. 
  • Alenka Sottler, ilustratorka, katere opus so na 17-ih straneh predstavili v vodilni newyorški reviji za sodobno ilustracijo 3x3 Magazine. Objava z intervjujem, preglednim izborom njenih del in kratkimi izjavami umetniških direktorjev ter urednikov, s katerimi je umetnica sodelovala, so priznanje za slovensko ilustracijo in njeno prepoznavnost v svetu.

 

Rok Kužel