Prvo februarsko Ime tedna je postala Mankica Kranjec, fotografinja, ki je serijo portretov žensk z naslovom Spregledane postavila na ogled v Evropskem parlamentu. Na fotografski razstavi je z edinstveno umetniško-dokumentaristično interpretacijo v ospredje postavila gasilke, čistilke, delavke v proizvodnji in mnoge druge nevidne akterke iz zakulisja naše družbe, ki pogosto ostajajo zapostavljene in prezrte.

Kandidata sta bila še:

  • Tomaž Alauf, zasebni zbiratelj, ki je za razstavo Srebrne igre 1984 v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije prispeval precejšen del svoje impozantne zbirke. Slikovit sprehod po materialnih, fotografskih in video spominih s slovitim Vučkom na čelu nas ob 40. obletnici olimpijskih iger v Sarajevu spomni na vlogo Slovencev v celotnem olimpijskem dogajanju;
  • Nina Šenk, skladateljica, ki je prejela eno od najuglednejših nagrad na področju sodobne glasbe Erste Bank Kompositionspreis 2024. Žirijo je prepričala z visoko stopnjo virtuoznosti pri obravnavi forme in glasbene arhitekture, predvsem pa je impresivna njena sposobnost razmišljanja o zvoku in prostoru, ki ga uporablja za dosego največjega možnega učinka globine.

Rok Kužel