Ime tedna in ime decembra je postala Maja Plaz, predsednica Društva SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja, kjer si že skoraj 35 let prizadevajo za njihovo večjo varnost. Pred kratkim so izdali knjigo V njeni koži, ki združuje 23 zgodb žensk različnih starosti, različnih socialnih in družbenih slojev in različnih izobrazbenih struktur, z bolečimi izkušnjami nasilja med štirimi stenami.

Kandidata sta bila še:

  • Tine Šefic, študent dentalne medicine na ljubljanski Medicinski fakulteti in vodja projekta SpaceDent. V sklopu priprav zobozdravstva na večletne misije v vesolju so med paraboličnim letom nad Atlantskim oceanom preučevali varnost posegov v mikrogravitaciji in uspešno izvedli poskuse prepariranja zob ter izdelovanja zobnih zalivk,
  • Marina Gržinić, kustosinja razstave Slovenski punk in fotografija, ki v ljubljanskem Cankarjevem domu prvič celostno predstavlja obdobje punka v Sloveniji. V središču so fotografije, na katerih je mogoče razbrati tudi družbenopolitično in umetniško dogajanje od leta 1977 do sredine osemdesetih let ter obdobja pred punkom in po njem.

Rok Kužel