Ime tedna in ime novembra je Maja Primic Žakelj, epidemiologinja, ena od pobudnic in prva vodja presejalnega programa zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA. V dvajsetih letih delovanja se je pregleda udeležilo 740.000 žensk, pravočasno so odkrili in zdravili 33.500 predrakavih sprememb materničnega vratu, zbolevnost pa se je več kot prepolovila.

Kandidatki sta bili še:

  • Lidija Živčič, strokovna vodja in soustanoviteljica društva za sonaraven razvoj Focus, ter ena od pionirk na področju raziskovanja energetske revščine v slovenskem prostoru. Projekt EmpowerMed, ki ga je koordinirala med letoma 2019 in 2023 ter vzpostavila energetska skupnostna srečanja je prejel nagrado Evropske komisije za družbeno inovacijo leta.
  • Ema Kozin, boksarka, ki je v Manchestru po desetih rundah in po sodniški odločitvi premagala Škotinjo Hannah Rankin ter postala nova svetovna prvakinja v supervelterski kategoriji po verzijah WBO in WBC. Z zgodovinskim uspehom in osvojitvijo šampionskih pasov je postala prva naša boksarka, ki ji je uspel takšen podvig.

Rok Kužel