Ime tedna je postala Darja Fišer, izredna profesorica za prevodoslovje in jezikovne tehnologije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in raziskovalka, ki je bila zaradi svoje znanstvene odličnosti in mednarodne odmevnosti izvoljena za izvršno direktorico najpomembnejše evropske mreže raziskovalcev na področju humanistike, družboslovja in drugih z jezikom povezanih ved CLARIN ERIC.

Ime tedna je postala Darja Fišer, izvršna direktorica najpomembnejše evropske mreže raziskovalcev na področju humanistike, družboslovja in drugih z jezikom povezanih ved CLARIN ERIC

Ime tedna je postala Darja Fišer, izredna profesorica za prevodoslovje in jezikovne tehnologije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in raziskovalka na Inštitutu za novejšo zgodovino, ki je bila zaradi svoje znanstvene odličnosti in mednarodne odmevnosti izvoljena za izvršno direktorico najpomembnejše evropske mreže raziskovalcev na področju humanistike, družboslovja in drugih z jezikom povezanih ved CLARIN ERIC. 

"Glavno poslanstvo te raziskovalne infrastrukture je, da pomagamo celotni raziskovalni skupnosti pri arhiviranju vseh jezikovnih virov in tehnologij, ki jih za najrazličnejše jezike in vprašanja razvijajo raziskovalci po vsem svetu. Nek digitalni vir, ki je enkrat razvit, je za večno varno shranjen, hkrati pa ga tudi drugi raziskovalci v raziskovalni skupnosti enostavno najdejo in ga lahko uporabijo."

Viri so namenjeni predvsem raziskovalcem, a vedno več je tudi takih, ki so zreli do te mere, da so neposredno zanimivi in uporabni tudi za povprečne uporabnike, npr. učitelje jezikov v šolah, novinarje in tiste, ki se učijo tujih jezikov. S kakšnimi cilji se Darja Fišer loteva novega izziva na svoji poklicni poti?

"Želim si zagotoviti konsolidacijo in omogočiti infrastrukturi, da deluje vzdržno - da jo raziskovalci res prepoznajo kot glavno točko, v kateri iščejo vire in tehnologije in pa tudi v katero sami prispevajo."

Kandidata sta bila še:

Jože Čar, geolog, profesor, publicist in raziskovalec, ki je za vrhunske znanstvenoraziskovalne dosežke na področju geologije prejel medaljo Marka Vincenca Lipolda za življenjsko delo. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)

Maida Džinić, pobudnica projekta Zgodilo se je čisto blizu nas, ki s 45 pričevanji beguncev in Slovencev, ki so jim priskočili na pomoč, obeležuje 30. obletnico prihoda bosanskih beguncev v Slovenijo. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel