Ime tedna je Miran Šolinc, predsednik ŠKUC-a, ene najvidnejših nevladnih organizacij kulturno-umetniške produkcije v Sloveniji. Z razstavo plakatov ob 50 letnici delovanja društva pričajo in opozarjajo, da je kultura pomembno sredstvo upora in gonilo družbenih sprememb.

Ime tedna je Miran Šolinc, predsednik ŠKUC-a, ene najvidnejših nevladnih organizacij kulturno-umetniške produkcije v Sloveniji

Ime tedna je Miran Šolinc, predsednik ŠKUC-a, ene najvidnejših nevladnih organizacij kulturno-umetniške produkcije v Sloveniji. Z razstavo plakatov ob 50-letnici delovanja društva pričajo in opozarjajo, da je kultura pomembno sredstvo upora in gonilo družbenih sprememb.

“ŠKUC je bil prvi, ki je v vseh socialističnih državah imel takšno skupino. Mislim, da je veliko pripomogel k pravicam, ki jih imamo danes, in se bo še vnaprej boril za vse človekove pravice.”

V ŠKUC-u se zavzemajo, da so inkubator mladih, saj so oni tisti, ki bodo dajali pobude za nove družbene spremembe.

“Financiranje za nevladne organizacije je bilo vedno nestabilno, vedno smo delovali v pogojih nestabilnega financiranja. Ko smo dobili prostore na Metelkovi, smo mislili, da je s tem naše delo dobilo svoj cilj, da bomo delali v stabilnih razmerah, vendar izgleda, da temu ni tako. Še vedno se bomo morali boriti za naše prostore, pogoje dela, financiranje.” – Miran Šolinc o statusu nevladnih organizacij

Kandidata sta bila še:

  • Barbara Povše Golob, vodja Registra, kjer v okviru Arnesa omogočajo registracijo ter skrbijo za nemoteno in varno delovanje internetnih strani z domeno .si. Domena je pred 30 leti predstavljala digitalno osamosvojitev Slovenije, danes pa je s to oznako registriranih že več kot 148 tisoč domen. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)
  • Marko Jošt s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer so razvili novo tandemsko sončno celico. Ta premore rekordno, več kot 24-odstotno učinkovitost pretvorbe sončne energije v električno kar odpira nove možnosti za učinkovito pridobivanje elektrike iz sonca. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Glasujte tu!

Rok Kužel