Ime tedna je Saša Pavček. Izbrali ste jo zato, ker se je zaradi recitiranja pesmi pokojnega očeta Toneta Pavčka ob vložitvi zahteve za referendum o družinskem zakoniku ostro odzvala in zapisala, da nasprotuje “zlorabi očetovega imena in literarnega dela za ideološke in politične namene”, zaradi česar so se pobudniki referenduma že opravičili.

"Ni mi bilo prijetno, presenečena sem bila, ko sem to slišala, zato zdaj tudi javno sprejemam opravičilo," je Saša Pavček povedala Borisu Žgajnarju.

Saša Pavček prepoveduje recitiranje očeta le, kadar "gre za ideološke in politične manipulacije". bit.ly/SPavcek

— Val 202 (@Val202) February 6, 2012

Pavčkova je v pogovoru za Val 202 tudi jasno povedala, da njen oster odziv ne pomeni "prepovedi" recitiranja pesmi njenega očeta.

Nasprotuje le zlorabi njegovih pesmi za ideološko in politično manipulacijo, prav zato, ker ostaja Tone Pavček v srcih Slovencev zapisan kot odprt človek širokih nazorov, ljubitelj otrok, zlasti tistih, ki potrebujejo podporo in pomoč. Eden največjih slovenskih pesnikov je bil tudi zagovornik družinskega zakonika.

"Zdelo se mi je pomembno, da zaščitim njegove interese, kakor mi je tudi sam položil na srce," pojasnjuje Saša Pavček.

Na kulturni praznik, pojutrišnjem, bo izšla tudi prva Pavčkova posthumna zbirka pesmi za odrasle Angeli. Pavčkova v razmišljanje ponuja eno od pesmi iz zbirke - Angel za bolne:

"Angel za bolne je prestopil med klovne, z noskom rdečim se smeje trpečim, se šali, se pači, za vse veseljači ... in to je bolnikom zdravilo veliko ..."

Preostala kandidata sta bila:

Metka Krašovec, prva slikarka, ki so ji v Moderni galeriji posvetili pregledno razstavo, ki predstavlja sprehod preko njenega štiri desetletja neprekinjenega in  izredno plodnega ustvarjanja in umetniškega delovanja.

Grega Plemenka, pobudnik protestnega shoda  proti sprejemu Acte, mednarodnega sporazuma za boj proti ponarejanju, na katerem se je na dveh lokacijah, v Ljubljani in Mariboru, kljub mrazu in snegu zbralo več kot 3500 ljudi.