Pravnica, ki že 8 let živi in dela v Alicanteju, kjer - podobno kot v vsej Španiji - veljajo strogi ukrepi zaradi epidemije koronavirusa.
"Kazni za kršenje karantene so visoke. če lahko delaš od doma, moraš delati od doma. Iz hiše ne smeš, razen v trgovino ali lekarno. Če imaš psa, lahko greš na sprehod za 10 minut."
Naša gostja v smehu dodaja, da je veliko ljudi začelo razmišljati, da bi si omislili psa. Kljub strogim ukrepom, občutka represije ni. Ljudje se držijo doma, tudi zato, ker razumejo nujnost ukrepov.
Bo pa ta kriza pustila posledice v Alicanteju, saj je velik del gospodarstva vezan na turizem in gostinstvo.

Iza Junkar je pravnica, ki že osem let živi in dela v Španiji. Kljub strogim ukrepom občutka represije nima, je pa veliko nadobudnežev, ki bdijo nad sosedi, ki sprehajajo pse

Iza Junkar pravi, da se ljudje držijo doma, tudi zato, ker razumejo nujnost ukrepov.

“Kazni za kršenje karantene so visoke. Če lahko delaš na daljavo, moraš delati na daljavo. Iz hiše ne smeš, razen v trgovino ali lekarno. Če imaš psa, lahko greš na sprehod za deset minut.”

Bo pa zdajšnja kriza zagotovo pustila posledice v Alicanteju, saj je velik del gospodarstva vezan na turizem in gostinstvo. Kljub vsemu opaža, da ljudje znova postajajo samozavestnejši.

“Vsak večer ob osmih ljudje še vedno ploskajo. Je kar glasno, predvsem v blokovskih naseljih. Tudi policija in gasilci se priključijo tako, da pripeljejo vozila.” 

Mitja Peček