Fordov grand tourneo connect active je izjemno primeren za popotovanja - tudi zaradi prtljažnega prostora, ki ga lahko iz osnovnih 1500 litrov povečamo na več kot 2700 litrov.
Renaultov električni twingo je namenjen tistim, ki lahko polnijo baterijo na domači vtičnici in je primeren za krajše poti.
Rodila se je električna cupra z imenom born.

Dobrih 480 centimetrov dolgo vozilo daje petim potnikom veliko prostora, če zadaj ni še šestega in sedmega sedeža, za prtljago ostane za več kot 1500 litrov prostora

Danes torej najprej na daljše potovanje zapeljemo pet potnikov s celim kupom prtljage. Upamo si trditi, da bi težko izbrali primernejši avtomobil, kot je Fordov grand tourneo connect active. Dobrih 480 centimetrov dolgo vozilo daje petim potnikom veliko prostora, če zadaj ni še šestega in sedmega sedeža, za prtljago ostane za več kot 1500 litrov prostora, s podiranjem naslonov zadnjih sedežev pa več kot 2700 litrov, in to je res izjemno razkošje.

Naslednja značilnost, na katero moramo opozoriti, je tista, ki se skriva v oznaki active; pomeni nekoliko bolj terensko podobo in tudi malo višje sedenje, posledica tega pa je odličen pregled nad cestiščem in okolico. Avtomobil še ni pretirano podlegel digitalizaciji, čeprav ga verjetno v bližnji prihodnosti čaka tudi to, nam je pa po drugi strani všeč hitro in precej enostavno upravljanje vseh nastavitev in funkcij.

Avtomobil ni preveč poskočen, namenjen je pač umirjenim popotovanjem. Poganja ga 1,5-litrski 88-kilovatni turbodizel, ki je s povprečjem porabe okoli 6 litrov in pol tudi dovolj varčen. Če ste pripravljeni odšteti za zelo solidno opremljen avto – recimo mu kar odličen družinski dostavnik, dobrih 28 tisočakov, potem bo Fordov grand tourneo connect gotovo ena primernejših izbir.

Tudi danes ne bo šlo brez električnega pogona. Renaultev twingo electric je naslednji predstavnik skupine vozil, ki se hitro širi in napoveduje novo dobo – recimo. Je pa eden tistih, ki je izrazito primeren za krajše razdalje, saj ima akumulatorski sklop zmogljivost le 22 kilovatnih ur, to pomeni, da na hitri polnilnici twinga ne moremo polniti, torej je najprimerneje, da ga recimo čez noč priključimo na vtičnico in potem zjutraj s polno baterijo oddrvimo od doma. Z dosegom pa je potem tako: po protokolu WLTP naj bi bil doseg 250 kilometrov, to v praksi pomeni morda 200 kilometrov ali manj. Ker pa električni avtomobili ne marajo mraza (in mi smo ga vozili v hladnih zimskih dneh), je twingo electric s polnim akumulatorjem napovedoval le 120 kilometrov dosega, se pravi, da nam jih je v resnici uspelo prevoziti slabih sto. Nizke temperature namreč upočasnijo elektro-kemične reakcije v baterijskih celicah akumulatorja, to pa zmanjša količino razpoložljive energije. Poleg tega električni avtomobili pozimi tudi porabijo več energije, treba je ogrevati potniško kabino, stekla, sedeže, tudi volanski obroč. Mimogrede, ne pozabimo, da se električni avtomobili tudi polnijo v mrazu počasneje. Skratka, gre za izjemno okretnega in dinamičnega malčka, ki ga upravljamo enostavno in lahkotno, a moramo vedeti, da ni primeren za kakšne daljše poti. Popust in subvencija ga postavita na ceno dobrih 18 tisočakov, to primerjalno ni veliko.

V teh dneh ste morda ali še boste na cesti opazili cupro, ki ni formentor. Morda vas na hitro malo spomni na volkswagnovega ID.3, s katerim je zares v sorodstvu, saj gre za električni model born, ki je dobil ime po soseski v Barceloni. Ena od značilnosti borna so prav gotovo školjkasti sedeži, ki so izdelani iz reciklirane plastike, ki jo poberejo iz morja. Sicer gre za zmogljiv avtomobil, ki na cesti, ker je cupra, mora izzvati emocije in užitek. Srednje velika baterija s kapaciteto 158 kilovatnih ur prenaša 150 kilovatov moči, (doseg naj bi bil do 300 kilometrov), kmalu bo v ponudbi še zmogljivejša baterija, potem pa tudi še šibkejša. Cupra born z nekaj dodatki, ki so danes že kar nujni, bo stala okoli 43 tisočakov – primerljiv ID.3 je celo za nekaj sto evrov dražji. Zdaj gre na elektriko torej tudi cupra.

Janez Martinčič