Tedensko športno kroniko je pripravil Luka Petrič.

Tedensko športno kroniko je pripravil Luka Petrič

Ob odpiranju časovne kapsule iz časov, ko je nastajal Val 202, prav pride kontekst, ki uokvirja slišane dogodke.

Jugoslavija je v Montrealu izboljšala svoj izkupiček iz Minhna. Osvojila je osem medalj, tudi dve zlati, košarkarji pa so domov prinesli srebro. Na vseh naslednjih igrah do razpada države je osvojila več medalj kot leta 1972 na Bavarskem. V Moskvi 9, v Los Angelesu 18, v Seulu pa 12.

Teniška igralka Mima Jaušovec je leto pozneje, torej leta 1973, osvojila mladinski Roland Garros, štiri leta kasneje pa dosegla največji dotedanji uspeh jugoslovanskega tenisa in največjega slovenskega vseh časov z zmago v članski konkurenci. Skupaj z Martino Navratilovo je osvojila še turnir v dvojicah v Filderstadtu. Čehinja, ki je še kot najstnica začela zastopati ZDA, je do konca bleščeče kariere zbrala 59 članskih naslovov, kar je največ v zgodovini tenisa. Osvojila je 18 naslovov med posameznicami, 31 v konkurenci ženskih dvojic in 10 med mešanimi dvojicami.

Bojan Križaj je postal eden najuspešnejših slovenskih alpskih smučarjev, dosegel je prvo jugoslovansko zmago v svetovnem pokalu. Skupaj jih je zbral osem in naznanjal velike smučarske uspehe, s katerimi so se v osemdesetih in devetdesetih mnogi v Sloveniji poistovetili.

Dvoboj Olimpije in Maribora v sezoni 1971/72 je bil zadnji slovenski derbi za Bežigradom v prvi zvezni ligi. Maribor je na koncu tiste sezone izpadel in se ni več vrnil v prvo ligo. Olimpija je sezono končala na devetem mestu, v pokalu pa se je uvrstila v polfinale. Izločila je Crveno Zvezdo. Leta 1972 je državni prvak postal sarajevski Željezničar, kar je edini jugoslovanski naslov v zgodovini tega kluba.

Če bi želite slišati več o vseh štirih temah tega Navala na šport, vas vabimo k poslušanju dodatnih radijskih vsebin. Olimpijske igre v Munchnu sta zaznamovala tudi razburljiv košarkarski finale in tragičen terorističen napad, Bojan Križaj je bil lani nedeljski gost na Valu 202, v seriji oddaj Vrnitev v prihodnost pa lahko slišite, kakšna je zgodovina rivalstva v slovenskem nogometnem derbiju, o življenjski poti Mime Jaušovec* pa tudi v dokumentarnem filmu Mima.

 

* Arhivski posnetek Mime Jaušovec, torej njen pogovor za televizijo še iz najstniških let smo dobili s pomočjo ustvarjalcev dokumentarnega filma Mima.

Luka Petrič