Zbornica zdravstvene in babiške nege - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije in njena strokovna Sekcija reševalcev v zdravstvu je ta konec tedna v Izoli organizirala dogodek "Obala oživlja", na katerem so javnosti predstavili reševalne službe in pomen poznavanja temeljnih postopkov oživljanja. Ideja, da se temeljnih postopkov oživljanja učili tudi slepe in slabovidne se je porodila od tednu slepih in slabovidnih, slogan dogodka pa je: "Vsak Zemljan ima pravico in možnost pomagati rešiti življenje, tudi slepi!". Prvo tako izobraževanje so izpeljali v Domu oddiha Zveze slepih in slabovidnih ter v praksi odkrili številne izzive. Več Mateja Brežan.

V sklopu tedna slepih in slabovidnih so na naši Obali v soboto pripravili dogodek Obala oživlja, na katerem so javnosti predstavili reševalne službe in pomen poznavanja temeljnih postopkov oživljanja

Zbornica zdravstvene in babiške nege – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije in njena strokovna Sekcija reševalcev v zdravstvu je ta konec tedna v Izoli organizirala dogodek Obala oživlja. Ideja, da bi temeljnih postopkov oživljanja učili tudi slepe in slabovidne, se je porodila od tednu slepih in slabovidnih, geslo dogodka pa je Vsak Zemljan ima pravico in možnost pomagati rešiti življenje, tudi slepi! Prvo tako izobraževanje so izpeljali v Domu oddiha Zveze slepih in slabovidnih ter v praksi odkrili številne izzive.

"Pomembno je, da aktiviramo vse ljudi v Sloveniji. Da se naučijo nekaj o oživljanju. In da smo vsi enakovredni člani družbe, ki lahko doprinesemo k splošnemu zdravju." – Sara Češarek, tiflopedagoginja v Nacionalnem centru za rehabilitacijo slepih in slabovidnih na Očesni kliniki v Ljubljani.

Mateja Brežan