Mimo grede

Mimo grede

Od vrta do krožnika. Oddaja o urbanem vrtičkanju in kuharskih podvigih.

V aplikacijo za podkaste vpišite Mimo grede! Kako se naročim?

V divjini: Užitne invazivke

Spoznali smo nekaj užitnih invazivk, ki uspevajo pri nas, med drugimi topinambur, mirabolano in najbolj problematično, japonski dresnik

V divjini (poleti): Travniški ocvirki za lakoto in koprivina semena za strast

Med okusnimi rastlinami so tudi take, ki jih imajo številni za nadležen vrtni plevel, pa tudi praženi poganjki trpotčevih cvetov oziroma travniški ocvirki

Slanoljubi "užitnjakarji", ponovitev

Halofiti ali slanuše so bile nekoč pogosto na mizi ljudi, ki so živeli ob morju, sploh na mizah solinarskih družin, ki so jih na obalnih […]

V divjini: Slanoljubi "užitnjakarji"

Halofiti ali slanuše so bile nekoč pogosto na mizi ljudi, ki so živeli ob morju, sploh na mizah solinarskih družin, ki so jih na obalnih tržnicah prodajali povite v šopke

V divjini (spomladi): Biskvit iz vijolic in moka iz leskovih mačic

Med spomladansko divjo hrano najdemo tudi divji regrat oziroma krompirjevko, ki ima res okus po krompirju

Po svetu: Makron

Ena najbolj prepoznavnih, cenjenih in prefinjenih slaščic, ob pripravi katere se tudi največjim mojstrom obrti zatresejo roke, ker je njena priprava tako delikatna

Po svetu: Ameriški BBQ

Način priprave mesa, ki so ga Američani povzdvignili v umetnost

Po svetu: Falafel

Kako iz zmlete čičerike ali boba pripraviti najbolj prepoznavno jed Bližnjega vzhoda?

Po svetu: Pho Bo

Najbolj prepoznavna vietnamska nacionalna jed

Po svetu: Fish'n'chips

Fish and chips je otoška klasika: ocvrti file bele ribe in krompirček, postrežena na papirju, je najbolj prepoznavna jed Združenega kraljestva