Mimo grede

Mimo grede

Od vrta do krožnika. Oddaja o urbanem vrtičkanju in kuharskih podvigih.

Po svetu: Fish'n'chips

Fish and chips je otoška klasika: ocvrti file bele ribe in krompirček, postrežena na papirju, je najbolj prepoznavna jed Združenega kraljestva
IMG_20210407_173350_edit_721421156488875

Po svetu: Buzara

Preprosta jed z morskimi sadeži, predvsem škampi in školjkami, njena osnova pa je sveta mediteranska četverica: oljčno olje, peteršilj, česen in vino
švedske mesne kroglice

Po svetu: "Šotbularji", švedske mesne kroglice

Hrana za vsak dan, a kljub temu so na Švedskem obvezna praznična hrana, ki mora biti na mizi vsaj ob večjih praznikih, kot sta božič in velika noč
Suši

Po svetu: Na pot priprave sušija

Suši za številne pooseblja Japonsko in je tako kot judo ali pisanje pismenk tudi koncept japonskega vseživljenjskega učenja
napoved

Cukrnije in praznični zvarki

Za potico brez luknje je pomembna tudi enaka temperatura testa in nadeva

O gorčici, ki je dobila mesto v ameriškem muzeju, in že na pol zimskih vrtnih opravilih

Na vrtu smo oskrbeli še zadnjo zelenjavo in solato ter preverili, ali drži, da se kamniška gorčica izdeluje po enaki recepturi že vse od začetka delovanja tovarne leta 1923
pjimage (3)

O sadežih oljk in sladkih mafinih s kolerabo

Kako neužiten, trpek sadež oljke postane cenjena delikatesa in kaj vse lahko pripravimo iz korenovk in gomoljnic
IMG_20201116_123339

Vrhunec jeseni z zeljem in ajvarjem

Če si tradicionalne slovenske kuhinje ne moremo predstavljati brez zelja, pa si "balkanski kaviar", oziroma ajvar lasti mnogo narodov
pjimage (2)

O hrani bogov in kje na Primorskem najdemo nizozemski pogum

Prva sadika kakija pri nas je bila pred prvo svetovno vojno posajena v Strunjanu, ob vznožju Brkinov pa smo preverili, kaj imata skupnega brinjevec in gin
česen2

Česen gre v skoraj vse, v marmelade pa raje ne

Več o gojenju česna smo izvedeli v Črnomlju pri Gašperju Gregoriču, o pripravi marmelad z zelišči pa pri Mirjam Grilc na kmetiji pod Krvavcem