Mimo grede

Oddaja o urbanem vrtičkanju

Cukrnije in praznični zvarki

Za potico brez luknje je pomembna tudi enaka temperatura testa in nadeva
shelf-4499973_1920

O gorčici, ki je dobila mesto v ameriškem muzeju, in že na pol zimskih vrtnih opravilih

Na vrtu smo oskrbeli še zadnjo zelenjavo in solato ter preverili, ali drži, da se kamniška gorčica izdeluje po enaki recepturi že vse od začetka delovanja tovarne leta 1923
pjimage (3)

O sadežih oljk in sladkih mafinih s kolerabo

Kako neužiten, trpek sadež oljke postane cenjena delikatesa in kaj vse lahko pripravimo iz korenovk in gomoljnic
IMG_20201116_123339

Vrhunec jeseni z zeljem in ajvarjem

Če si tradicionalne slovenske kuhinje ne moremo predstavljati brez zelja, pa si "balkanski kaviar", oziroma ajvar lasti mnogo narodov
pjimage (2)

O hrani bogov in kje na Primorskem najdemo nizozemski pogum

Prva sadika kakija pri nas je bila pred prvo svetovno vojno posajena v Strunjanu, ob vznožju Brkinov pa smo preverili, kaj imata skupnega brinjevec in gin

Česen gre v skoraj vse, v marmelade pa raje ne

Več o gojenju česna smo izvedeli v Črnomlju pri Gašperju Gregoriču, o pripravi marmelad z zelišči pa pri Mirjam Grilc na kmetiji pod Krvavcem
Lumi Lumi-6144

O(b) tokcu in kostanju

K jabolčnemu vinu, ki ga štejemo med naravne in tudi najstarejše kulturne napitke, se poda tudi pravi kostanj, divji pa je cenjen predvsem kot zdravilna rastlina
limonovec

Kako do domačih limon iz ene peške?

Vzgojiti limono ali pomarančo iz peške ni kakšna posebna umetnost, agrumi tudi zacvetijo že kot zelo mlade rastline, a prve plodove razvijejo šele po nekaj letih
20181108_143559

Hruške tepke so dobile ime po tem, da jih je bilo treba tepsti, da so padle z drevesa

V nasadu naše genske banke sadnih rastlin v kartuziji Pleterje so posajene stare sorte jablan, hrušk, orehov in češenj, iz katerih lahko pripravite marmelade z domačimi zelišči
DSC04053

Oktobrski vrtiček ter sušenje sadja in zelenjave

V prvi oddaji četrte sezone oddaje Mimo grede o enem najstarejših načinov konzerviranja sadja