Primož Roglič na dirki po Italiji. Foto: Matic Božič/Val 202

Po 10.00 iz mobilnega studia Vala 202 neposredno ob trasi dirke!

Poslušaj v živo!

Ne zamudite razpoloženja, spremljevalnih zgodb in doživetega spremljanja odločilne etape, vključno z vožnjo Primoža Rogliča za rožnato majico vodilnega v skupni razvrstitvi.

Voditelj radijskega programa je Aleš Smrekar, med reporterji preverjena kolesarska trojica Dare Rupar, Igor Tominec in Luka Dolar, med navijači ob progi tudi Jan Grilc, Luka Skarlovnik in Matic Božič. Dan bomo sklenili z novo epizodo podkasta Tour 202, ki ga vodi Luka Petrič. Gost bo pionir slovenskega profesionalnega kolesarstva Primož Čerin.

Spremljajte radijski program in zakulisje na naših družabnih omrežjih.

Analiza dirke po Italiji v podkastu Tour 202: Je 30 sekund mogoče nadoknaditi v soboto? Gorazd Štangelj: Da

Jure Preschern je na Svetih Višarjah že 27 let

Marsikdo reče, da je to kar božja pot Evrope, na katero pa obiskovalci prihajajo z vsega sveta. Ob žičnici na 1766 metrov visoko goro vodi kar nekaj poti, iz Žabnic tudi romarska, na kateri je postavljen križev pot s kopijami poslikav slovenskega slikarja Toneta Kralja.

Nekateri se na goro povzpnejo zaradi razgleda ‒ najlepši pogled je na Mangart in Jalovec ‒ romarji pa obiščejo Cerkev višarske Matere Božje. Na vrhu je nekaj trgovinic s spominki in pet gostiln. Tisto, ki se imenuje Al Convento - Pri samostanu, že 27 let oskrbuje zamejski Slovenec iz Trbiža Jure Preschern.

Poslušaj: Jure Preschern je na Svetih Višarjah že 27 let

Nekoč so bili del večine, zdaj so manjšina

Kanalska dolina leži ob tromeji, pod vrhovi Julijskih in Karnijskih Alp, kjer živijo štiri jezikovne skupnosti: Italijani, Nemci, Furlani in seveda Slovenci. Tam delujeta dve slovenski kulturni društvi, v Ukvah ima sedež Slovensko kulturno središče Planika, v Ovčji vasi pa Združenje don Mario Černet. To nosi ime po duhovniku, ki je bil 22 let župnik v Žabnicah in si je vsa leta prizadeval za ohranitev slovenščine v javnosti in cerkvi. O življenju in zanimivostih v dolini nam je več povedala Anna Wedam, predsednica združenja.

Nekoč so bili del večine, zdaj so manjšina