Letošnji festival v Cannesu, ki velja za najpomembnejši in najprestižnejši dogodek v svetu umetniškega filma, bo potekal med 14. in 25. majem.

Ameriška igralska ikona Meryl Streep (1949). Foto: EPA

Filmska kariera 74-letne ameriške igralke "obsega skoraj pet desetletij, ustvarila je številne mojstrovine", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili s festivala. "Izjemno sem počaščena ob novici o tej prestižni nagradi. Nagrada v Cannesu je za mednarodno skupnost umetnikov vedno predstavljala najvišji dosežek v filmski umetnosti," je dejala nagrajenka in dodala, da ob vseh, ki so bili počaščeni pred njo, "občuti v enaki meri tako ponižnost kot vznemirjenje".

21 oskarjevskih nominacij in zgolj enkrat na canskem festivalu
Leta 1949 v Summitu v ameriški zvezni državi New Jersey rojena Meryl Streep je nedvomno ena najbolj cenjenih igralk v zgodovini Hollywooda. O tem med drugim priča rekordnih 21 oskarjevskih nominacij in trije osvojeni zlati kipci, ki jih podeljuje Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti. Prvega je osvojila za stransko vlogo v filmu Kramer proti Kramerju (1980, r. Robert Benton), naslednja dva sta bila za glavni vlogi v filmih Sofijina odločitev (1982, r. Alan J. Pakula) in Železna Lady (2011, r. Phyllida Lloyd).

Meryl Streep bo za svoje dosežke nagrajena s častno ikono

Ob omenjenih filmih je nastopila v več sodobnih klasikah – od dram, kot so Lovec na jelene, Moja Afrika in Najini mostovi do družinskih uspešnic, kot sta Hudičevka v Pradi ter Mamma Mia! in nadaljevanje Mamma Mia! Spet začenja se.

Kljub temu je bila na festivalu v Cannesu doslej le enkrat, in sicer leta 1989, ko je tudi prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo v filmu Krik v temi (r. Fred Schepisi), posnetem po resničnih dogodkih. Z letošnjim prejemom canske častne zlate palme se bo Meryl Streep pridružila vrsti veteranov filmskega sveta, ki so se jim na festivalu na francoski Azurni obali poklonili s to lovoriko.

Po najavi žirije je v Cannesu vse nared za začetek enega največjih filmskih festivalov na svetu

Častni zlati palmi tudi za Lucasa in studio Ghibli
Na zaključni slovesnosti 77. festivala v Cannesu bodo Georgeu Lucasu, očetu kultnih franšiz Vojna zvezd in Indiana Jones, prav tako podelili častno zlato palmo. Festival bo letos s častno zlato palmo ovenčal tudi legendarni japonski animacijski studio Ghibli, ki ga je pred 40 leti soustanovil Hajao Mijazaki. Studio je znan po vsem svetu, zahvaljujoč mojstrovinam, kot so Čudežno potovanje, Moj sosed Totoro, Čarovnik Howl in gibljivi grad ter aktualnemu filmu Deček in čaplja. Studio Ghibli je prvi kolektivni prejemnik častne zlate palme v zgodovini.

Kdo bo odločal o letošnjih nagrajencih?
Organizatorji festivala so pred kratkim razglasili tudi imena letošnje mednarodne žirije. Tokrat ji bo predsedovala mnogostranska filmarka Greta Gerwig, ob njej pa bodo sedeli še francoski igralec Omar Sy, japonski režiser Hirokazu Korida, ameriška igralka Lily Gladstone, libanonska režiserka Nadine Labaki, turška scenaristka Ebru Ceylan, francoska igralka Eva Green, španski režiser Juan Antonio Bayona in italijanski igralec Pierfrancesco Favino.