Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Dnevno aktualni in jutranji program

Neža Borkovič

150 prispevkov



5.12.2024

Slovo ledenikov: Kako bodo videti Alpe brez belega klobuka?

Visoko v Alpah se dogaja nekaj, kar je še nedolgo nazaj veljalo za nepredstavljivo. Ledeniki, stoletja stabilni in mogočni, se talijo s hitrostjo, ki presega vse, kar smo videli doslej. Po ocenah znanstvenikov naj bi do konca stoletja izginilo več kot 90 % alpskih ledenikov – samo letos so švicarski izgubili kar 2,5 % svoje prostornine. Pred stoletjem je bilo na območju Švice še 4.000 ledenikov, danes jih ostaja le še četrtina. Slovenija premore dva mikro ledenika, Triglavskega in ledenik pod Skuto, ki sta zaradi toplih talilnih sezon tik pred izginotjem. Taljenje prinaša številne posledice: motnje v oskrbi s pitno vodo, večjo ranljivost za naravne nesreče in naraščajočo nevarnost za obiskovalce gora.


29.11.2024

Sejmi rabljene smučarske opreme: Vsake smuči nosijo svojo zgodbo

Ker se s tem koncem tedna zaradi ugodne vremenske napovedi že odpirajo nekatera slovenska smučišča, se spodobi, da se tudi mi v petkovi reportaži odpravimo na kraj, ki je s smučarji danes najbolj oblegan - na sejem rabljene smučarske opreme. Prav v teh dneh v Ljubljani poteka največji pri nas, Sejem Snežinka. Sezona sejmov pa še zdaleč ni končana. Tukaj ponujamo seznam sejmov rabljene smučarske opreme:


23.11.2024

Kako vemo, da je živalska vrsta res izumrla?

Dlakavi mamut, orjaški ozkoglavi medved, ameriški mastodon. To je le nekaj ogromnih živali, ki so jih strokovnjaki do zdaj označili za izumrle. Na robu izumrtja je trenutno več kot milijon živalskih vrst. A kako vemo, da se primerki neke vrste res ne pojavljajo več v okolju? Na vprašanje poslušalke Zoje odgovarja dr. Rok Kostanjšek z Biotehniške fakultete v Ljubljani.


20.11.2024

Ricardo Frugoli: Kos sveže pečenega kruha lahko nekomu spremeni tok življenja

Ricardo Frugoli je profesor z doktoratom iz gastronomije, ki zase pravi, da je aktivist proti lakoti. V Braziliji je pred petimi leti vzpostavil mrežo, ki pripravlja tople obroke za brezdomne in vse tiste, ki si obroka ne morejo privoščiti. Za projekt je prejel prestižno nagrado Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo "Food Hero" . V Ljubljani se mudi že tretjič, po njegovih besedah pa gre za eno najlepših mest v Evropi, kamor se zelo rad vrača. Menda tudi zaradi hrane, ki je izjemna.


15.11.2024

Po poteh in sledeh ljubezni iz romana Draga Jančarja

Slovenska ulica v Mariboru se je imenovala Burggasse, Gosposka je nosila ime Herrengasse, Glavni trg pa Adolf Hitler Platz. Čeprav so se imena v letih od 2. svetovne vojne spremenila, ulice, ceste in trgi ostajajo na svojih mestih. In po njih se lahko sprehajamo še danes. Od točke do točke - po poteh, ki so jih prehodili glavni junaki v romanu Draga Jančarja "In ljubezen tudi". Po tej knjižni predlogi je namreč nastal literarni zemljevid, ki ga je zasnovala Tonja Jelen, pesnica in literarna kritičarka.


9.11.2024

Če podariš štanjelski venček, s tem podariš del sebe

V Štanjelu že več kot 25 let ohranjajo tradicijo izdelovanja ročno spletenih venčkov iz posušenega cvetja, ki prinašajo srečo in krasijo vhodna vrata domov. Venčki so posebni zaradi svoje barvitosti in simbolike, pri čemer najpomembnejši mesec za ustvarjalce ostaja junij, ko se pripravljajo na praznovanje dneva svetega Ivana, 24. junija.


28.10.2024

Tartinijev ključ: Majhni trenutki druženja in prijateljstva so pomembni

Po premierah po vsej Sloveniji in predstavitvi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu mladinski celovečerec "Tartinijev ključ" zdaj prihaja v vse slovenske filmske dvorane. Režiser Vinci Vogue Anžlovar je z napeto mladinsko kriminalko in slikovitimi kadri Pirana obudil filmski duh slovenske obale. V zgodbi sledimo trem najstnikom - in prav njih slišimo v kulturnih minutah na Valu 202.


5.10.2024

Kako pajki napeljejo svileno nit med drevesi?

Z Radiovednimi se danes podajamo na jesenske travnike ali pa v vlažne gozdove, kjer lahko v tem letnem času naletite na orošene in mojstrsko izvezene mreže in tanke svilnate koridorje, ki jih med bilkami, vejami in še čim pridno predejo pajki. Kako jim to uspe? Kako lahko tako majcen pajek sprede nit med tudi po več metrov oddaljenimi drevesi?


3.10.2024

Znanost na oder: Kako jo komunicirajo najboljši?

V današnji oddaji odkrivamo, kako lahko znanost postane zanimiva in dostopna vsakomur. Prvi gost je Petr Brož, češki planetarni znanstvenik in uspešen pisatelj, ki s svojo sproščeno komunikacijo premošča prepad med zapletenimi pojavi in javnostjo. Pogovarjali smo se še s Sašo Cecijem, hrvaškim fizikom in priljubljenim komunikatorjem znanosti, ki dokazuje, da lahko znanost ob glasbi in kozarčku najljubše pijače navduši še takšnega nepoznavalca. Ob koncu pa še v svet znanstvenega gledališča iz Bonna, kjer študentje fizike s kreativnimi predstavami po Evropi širijo ljubezen do znanosti.


21.9.2024

Radiovedna druženja: Telo

V Radiovednih druženjih se spominjamo radiovednih vprašanj, ki ste nam jih zastavili poslušalci. Tokratna tema je telo.


21.9.2024

Kako v našem telesu nastajajo solze?

V eni izmed Radiovednih oddaj smo že raziskovali, iz česa so sestavljene solze. In nepresenetljivo so v večini sestavljene iz vode. A v njih so še proteini, elektroliti, zaradi česar so solze slane, pa še kaj bi se našlo. No danes pa se v čisto sveži epizodi sprašujemo od kod neki prihajajo vse te solze. Kje in kako nastajajo, danes raziskuje Neža Borkovič.


7.9.2024

Radiovedna druženja: Živali

V Radiovednih druženjih se spominjamo radiovednih vprašanj, ki ste nam jih postavili poslušalci. Tokrat se posvetimo vprašanjem o živalih.


29.8.2024

Xkurzija: Meritve mišic in možganov v različnih okoljih

Dobrodošli globoko v notranjosti človeškega telesa. V Xkurziji se namreč odpravljamo vse do naših mišic, kjer opazujemo njihovo električno aktivnost, natančneje aktivnost 639 skeletnih mišic, ekskluzivno pa prisluhnemo tudi zvoku ob njihovem krčenju.


23.7.2024

Koliko prstov je v 20 letih pletlo in ustvarjalo, se ne da prešteti

Na ogromni ročno spleteni preprogi se tokrat pogovarjamo s tremi tekstilnimi umetnicami in oblikovalkami iz kolektiva Oloop, ki letos obeležuje 20. obletnico delovanja. Tjaša Bavcon, Katja Burger Kovič in Jasmina Ferček govorijo o tem, kako je ustvarjati z ženskami iz ranljivih skupin, denimo migrantkami, prosilkami za azil in starostnicami, kje in kako shranjujejo ogromne količine tekstilnih izdelkov, ter o pozitivnih fizičnih in duševnih učinkih dela z naravnimi materiali.


15.6.2024

Kakšne spremembe v telesu povzroči doping?

Ste se kdaj vprašali, kakšne spremembe v telesu povzroči doping? Lahko postanemo z njim zasvojeni? Zakaj je doping za športnike nevaren?


4.5.2024

Zakaj zvok odmeva?

Rok Ribičič in Jaša Delak Žmahar, sedmošolca z osnovne šole Poljane, sta se to soboto veliko naučila, predvsem s pozornim poslušanjem. Hodila sta od prostora do prostora in od stene do stene ter prisluškovala svojemu glasu.


13.3.2024

Una Marković: Izplača se biti pogumen ali "isplati se biti hrabar"

Kot študentka prevajalstva se je Beograjčanka Una Marković v Slovenijo preselila pred dobrim letom in pol. Že pred prihodom se je učila slovenščine, a pravi, da ji znanje iz učbenikov pri stiku z vsemi slovenskimi narečji ni prav veliko pomagalo. Zato je odkar živi v Ljubljani postala ena izmed najbolj predanih obiskovalk spletnega portala Fran. V pogovoru z Uno tudi o kvaliteti slovenskega bureka, živosti življenja v naši prestolnici in zborovskem petju v Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, zaradi katerega je tukaj našla svojo skupnost.


2.3.2024

Zakaj pingvinov ne zebe v stopala?

Letošnja zima v naših krajih ni bila tako zelo ostra, kar pa nikakor ne velja za Antarktiko, ki velja za najbolj mrzel in suh predel Zemlje. Tam se temperature vse leto gibljejo med 0 in - 80 °C. Kako to, da tam živečih pingvinov ne zebe v noge, ko hodijo po ledu? Na vprašanje tokrat odgovarja Irena Furlan, biologinja in pedagoška vodja ljubljanskega živalskega vrta.


26.1.2024

Kaj se zgodi, ko se na uri izpiše 00:00?

Čas se odšteva, nihče ne ve, kaj se zgodi, ko se na uri izpiše 00:00. V Centru vesoljskih tehnologij Noordung v Vitanju so odprli novo, prav posebno sobo pobega. Že na prvi pogled opazite arhitekturno posebno stavbo v obliki orbite, ki v notranjosti obiskovalcem ponudi svet vesolja, zvezd, lun in raket.


24.1.2024

Pedro Silveira: Brazilec, ki obožuje štruklje in pražen krompir

Pedro Silveira prihaja iz severovzhodnega dela Brazilije, kjer je po naših standardih zaradi bližine ekvatorja ves čas poletje - prijetnih 32 stopinj. Zato slovensko zimo, pa čeprav je tukaj prvič videl čudežni sneg, težko prenaša. Po sedmih mesecih življenja v Sloveniji kot pravi Slovenec obožuje zelje, štruklje in govejo juho, ne mara pa “upravne enote”. O tem, kako se privaja na mraz, kako mu gre učenje slovenščine in ali si predstavlja svoje življenje preživeti v Ljubljani, pa v tokratni Evropi osebno.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt