Zadnja dramska premiera sezone v SNG Maribor bo 14. maja: predstava Življenje je sen španskega dramatika Pedra Calderona de la Barce v režiji Dragana Živadinova.

Premiera drame Življenje je sen v Drami SNG Maribor

Sobotni večer v SNG Maribor je bil v znamenju zadnje dramske premiere v sezoni. V Stari dvorani so uprizorili predstavo Življenje je sen španskega dramatika Pedra Calderóna de la Barce. Besedilo je kot filozofsko-pesniško delo zanimivo tudi danes, saj si zastavlja večno živa vprašanja – kaj je resnica, kaj je sen, kaj je življenje? Uprizoritev temelji na prevodu Igorja Lampreta, priredbo dramaturginje Katje Markič je režiral Dragan Živadinov, pomembno scenografsko in kostumografsko delo je opravila Dunja Zupančič.
Dragan Živadinov bo prihodnje leto zaznamoval 40 let gledališkega dela, z mariborsko Dramo sodeluje prvič in tam je tudi uresničil željo, ki v njem odzvanja že več desetletij.
Pedro Calderón de la Barca je z besedilom Življenje je sen vstopil v režiserjevo življenje pri njegovih 16-ih letih, leta 1982 so mu pri 22-ih letih ponudili režijo predstave v izvirni baročni maniri. Odklonil je, ker se mu je zdelo besedilo pretežko; štiri desetletja pozneje se počuti dovolj zrelo, da je pristopil, enemu najtežjih besedil.

''To je tekst, pravzaprav bolj natančno bi rekel tekstura, ki je nam ponudila konceptualizacijo mimo konceptizma z minutnimi skulpturami. Način in metoda gledališke režije predstave Življenje je sen so minutne skulpture, ki izhajajo iz moje umetnosti same, zdaj mlade umetnosti t.i. minutnih dram.'' Dragan Živadinov

Režiser je navdušen nad mariborsko igralsko ekipo. Vlado Novak uteleša kralja Bazilija, Minca Lorenci in Julija Klavžar Rosauro, Blaž Dolenc in Žan Koprivnik Sigismunda in Matija Stipanič črno žival. Igrajo še Eva Kraš, Matevž Biber, Viktor Hrvatin Meglič, Gregor Prah in Irena Varga.

Irena Kodrič Cizerl