Dalibor Matanić je eden najuspešnejših sodobnih hrvaških filmskih režiserjev s svojimi filmi in televizijskimi serijami razkriva prikrita in večkrat zamolčana kriminalna ozadja na Hrvaškem

Še junija smo snemali na cestah tega velikega mesta, kjer se danes pomikajo tanki. Tudi mi smo doživeli kaos v devetdesetih, ki se ga spominjam kot v snu. Med snemanjem Šutnje oziroma Molka je v Ukrajini vse delovalo normalno, tudi sodelovanje med Ukrajinci in Rusi ... to, kar se dogaja zdaj, je izključno posledica bolnega uma in ne posledica ruske volje, res je pretresljivo.

Trenutno se na hrvaški radioteleviziji HRT predvaja njegova najnovejša serija Šutnja/ Molk, ki razkriva afero zlorabljanja mladoletnih deklic, serijo Novine je že pred časom odkupil Netflix in je na seznamu najboljših filmov, ki so bili kadarkoli posneti na temo preiskovalnega novinarstva, serija Območje brez signala, ki jo gledamo pa HBO-ju pa je lani na prestižnem mednarodnem festivalu Series Mania v Lille-u, prejela Grand Prix med največjimi serijami na svetu.

Rekel sem jim, da se nisem vpisal na akademijo, da bi dobival najvišje ocene, ampak zato, da lahko snemam filme! Ni se mi dalo izgubljati časa. Vrnil sem se desetletje pozneje, ko so me prosili, naj diplomiram, to sem storil za očeta in za mamo.

Nina Zagoričnik