Mariborski slikar Oto Rimele razstavlja svoja dela v Galeriji mesta Ptuj, v galeriji Cukrarna v Ljubljani pa osrednja letošnja razstava predstavlja izbor del generacijsko različnih umetnic.

Oto Rimele razstavlja svoja dela v Galeriji mesta Ptuj. V galeriji Cukrarna v Ljubljani osrednja letošnja razstava predstavlja izbor del generacijsko različnih umetnic.

V Galeriji mesta Ptuj je na ogled razstava, na kateri se predstavlja mariborski slikar Oto Rimele, prejemnik nagrade Prešernovega sklada, ki so ga v svetovni vrh likovnih ustvarjalcev uvrstile pomembne strokovne publikacije. Razstava Lestev in NE BO je pregled del zadnjega desetletja umetnikovega ustvarjanja. Razdelil jo je na pet ciklov.  V njih predstavlja svoja osrednja raziskovanja – barv in prehoda od snovnega k poduhovljenemu, kot osrednjega pa izpostavlja tistega z naslovom NEBO/NE BO s podnaslovom Portali prehajanj.

"Ta cikel izpostavlja vprašanja minevanja, spreminjanja odhajanja, nič žalostnega, normalen cikel. In ko si starejši neposreden odnos do teh vprašanj."

Do 3. aprila je na ogled poleg 47 likovnih del tudi video, del razstave pa spremlja umetnikova avtorska glasba. V soboto ob 11.00 si bo mogoče razstavo ogledati ob vodenju avtorja.

V galeriji Cukrarna v Ljubljani na osrednji letošnji razstavi  Vračanje pogleda  predstavljajo izsek ustvarjalnih procesov in praks skoraj šestdesetih umetnic v slovenskem prostoru od devetdesetih let prejšnjega stoletja do danes.

Razstavo so zasnovale kustosinje Alenka Gregorič, Mara Anjoli Vujić, Mateja Podlesnik in Alenka Trebušak. Na ogled so postavile dela skoraj šestdesetih ustvarjalk v različnih medijih – od slik, skulptur, videov, performansov, intervencij in zvočnih dogodkov. Oblikovale so štiri vodilne tematske sklope: osredotočajo se na urbano in naravno krajino, telo oziroma figuro, umetnostni sistem in družbenopolitično okolje.

Irena Kodrič Cizerl, Jolanda Fele