Vroči mikrofon

Ljudje se (še) ne odločajo za iskanje zdravstvenih storitev čez mejo

Čezmejni projekt Interreg Zdravstvo ima predvsem en namen - izboljšati zdravstvene storitve v Novi Gorici in Gorici ter omogočiti izmenjavo izkušenj, z upanjem, da se bodo izmenjevali tudi pacienti

IMG-0322
Borko, Edita Kovač Cvetko, Žan
foto: Val 202

Kako izboljšati kakovost življenja lokalnih prebivalcev in obenem promovirati zdravstvo ozemlja, so se spraševali prebivalci obeh Goric, slovenske in italijanske. In tako se je pred štirimi leti rodil petletni projekt Interreg Salute Zdravstvo, s katerim z iskanjem sinergij med slovenskim in italijanskim zdravstvenim sistemom prihajajo do številnih primerov izmenjavanja izkušenj, počasi pa upajo, da tudi pacientov čez mejo. Poudarki poskusnega projekta so usmerjeni v enoten sistem naročanja, zgodnjega prepoznavanja motenj avtističnega spektra, fiziološke nosečnosti, obravnave mladih s težavami v duševnem zdravju in socialnega vključevanja po najnaprednejših evropskih modelih. 

Oddaja je bila pripravljena tudi s finančno podporo Evropske unije. Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališč Evropske unije.