Šest mamic znanstvenic je odprlo svojo Facebook skupino Science Mammas’ Vaccine Forum, v kateri spoštljivo, temeljito in strokovno odgovarjajo na dileme, vprašanja, pomisleke v zvezi s cepljenjem in cepivi.

Šest mamic znanstvenic je odprlo svojo Facebook skupino Science Mammas’ Vaccine Forum, v kateri spoštljivo, temeljito in strokovno odgovarjajo na dileme, vprašanja, pomisleke v zvezi s cepljenjem in cepivi

Družabna omrežja so postala pomemben dejavnik izmenjave mnenj in predvsem podajanja lastnih mnenj, kar se je v času pandemije koronavirusne bolezni izkazalo za težavo, saj se predvsem na Facebooku pojavljajo zapisi, posnetki in skupine, ki brez strokovne podlage, prej samo s čustvenim nabojem, objavljajo neznanstvene, nerelevantne, predvsem pa neresnične informacije o cepivih.

Zdi se, da je skupina mamic znanstvenic Science Mammas’ Vaccine Forum, ki na Facebooku tre znanstvene orehe in podaja z znanostjo podkrepljene odgovore na cepilne zagonetke, svež veter v naši razdeljeni skupnosti. Skupino upravlja zdaj že osem znanstvenic, ki zelo izčrpno odgovarjajo na številna vprašanja.

“V javnosti nekako kroži veliko lažnih novic v zvezi s cepljenjem in zato ljudje velikokrat ne vedo, katere novice so resnične, komu verjeti. Očitno nam zaupajo, v bistvu še same nismo čisto prepričane, zakaj. Je pa res, da se trudimo, da bi odgovori, ki jih dajemo na tej strani, vedno temeljili na najnovejših znanstvenih dognanjih in veljavnih smernicah, ki jih dajejo različna društva bolnikov in zdravniška združenja.” – Nataša Karas Kuželički

Skupina ima danes skoraj deset tisoč članov, tudi same znanstvenice so bile začudene nad eksponentno rastjo članov v skupini, ki se k njim najverjetneje obračajo tudi zaradi spoštljive in jasne komunikacije, ki jo vodijo. Njihov namen ni spreminjati mnenj, ampak podajanje relevantnih informacij, odgovarja Martina Gobec.

"Naš namen ni nekoga prisiliti in prepričati, da se cepi ali ne. Vseeno menimo, da je to odločitev vsakega posameznika. Naš namen je podati informacije, zaradi katerih nekdo dvomi o cepljenju – kaj ga je privedlo do sklepa, da cepljenje zanj ni primerno – potem pa mu poskušamo z argumenti, z znanstvenimi in strokovnimi dokazi pokazati odgovor na njegovo vprašanje. Še vedno pa je od vsakega posameznika odvisno, da se potem odloči, kaj bo s to informacijo naredil."

Sogovornice:

Martina Gobec, Nataša Karas Kuželički, Tijana Markovič, Simona Jurkovič Mlakar, Jasna Omersel, Lucija Ana Vrščaj

 

Maja Stepančič, Neža Borkovič