APM

Tudi v vodiku je prihodnost

Da je infrastruktura problematična, potrjuje tudi Stephan Herbst, ki je pri Toyoti vodja programa vodikovega pogona in ki je spremljal Toyoto mirai na obisku v Sloveniji

heroji furajo v pižamah
Heroji furajo v pižamah
foto: MMC RTV SLO

Slovenijo je v teh dneh za nekaj ur obiskal toyotin avtomobil mirai. Tisti, ki kolikor toliko spremljate dogajanje v svetu avtomobilizma, veste, da gre za vozilo, ki ga poganja vodik oziroma električna energija, ki jo ta proizvaja. Andrej Brglez ga je imel priložnost malo zapeljati. Mirai je pred časom postavil svojevrsten rekord, z rezervoarjem, ki ga je moč napolniti v petih minutah, je prevozil več kot 1000 kilometrov. Andrej Brglez nas spomni, da je bilo avtomobilov, ki jih poganja vodik oziroma elektrika, v zgodovini že veliko. Morda pa zdaj prihaja čas, ko bo vodik postal eno resnejših pogonskih sredstev. Da pa je infrastruktura problematična, opozarja Stephan Herbst, ki je pri Toyoti generalni direktor programa vodikovega pogona in ki je spremljal miraija na obisku v Sloveniji.

Danes se za nekaj trenutkov posvetimo dvema vznemirljivima avtomobiloma, ki domujeta pod isto bavarsko streho. Prvi je Mini. Tokrat nas je zapeljal trivratni model One First Edition, ki je prirejen posebej za naš trg. Poganja ga trivaljni 1,5 litrski turbo bencinski motor s 55 kilovati moči, ki je povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Priznamo lahko, da je avtomobil tudi s tem najšibkejšim agregatom še vedno dovolj živahen in ohranja dobršen del dinamike, ki je značilna za ta ikonični avtomobil. Atraktivni videz poudarjajo LED žarometi in zadnje LED luči v obliki Union Jack, sicer pa je Mini 20 let po vstopu na trg v moderni generaciji že v osnovi opremljen dokaj bogato, kar od premijskega avtomobila tudi pričakujemo. Karizmatičen avtomobil, ki zna povedati tudi s ceno, kam spada, je v tej prirejeni ponudbi vseeno dostopnejši – na voljo je za 18 tisočakov.  Kmalu nas obišče še električni Mini.

BMW je na tržišče poslal štirico, ki omogoča vožnjo zgoraj brez. Platnena streha se dvigne oziroma pospravi v 18 sekundah – s pomočjo elektrike seveda, lahko tudi med vožnjo do hitrosti 50 km/h. Poudariti je treba, da je streha odlično izolirana in da je počutje v kabini povsem primerljivo s tistim pod trdno streho. Ko pa se vozimo zgoraj brez, pa je to za nekatere tako in tako neponovljivo doživetje. No, posebno doživetje z avtomobilom z oznako M 440i je tudi sicer. Označba pove, da je vozilo opremljeno s trilitrskim turbobencinskim šestvaljnikom z 275 kilovati moči. Avtomobil je torej lahko zelo športen in glasen (hitrost do 100 km/h doseže v manj kot petih sekundah), v varčnem režimu pa tudi zelo tih in prijazen. Osemstopenjski samodejni menjalnik smo že pohvalili, za še bolj zanesljivo obnašanje vozila pa skrbi še štirikolesni pogon Xdrive.

Brezhibno izdelan nemški prestižnež ima – podobno kot tudi ostalo sorodstvo z oznako BMW – praktično samo eno pomanjkljivost: ceno. Če osnovnemu, ki stane 75 tisočakov, dodajo še nekaj priboljškov, recimo večja platišča, še bolj vrhunsko ozvočenje, aktivno prezračevanje sprednjih sedežev in še kakšno malenkost, cena naraste na 90 tisočakov.

Ne prehitro dvigovati nosu, če gremo zdaj iz Nemčije na Kitajsko. Da so tamkajšnji proizvajalci in ponudniki električnih vozil uspešni in prodorni, smo že večkrat omenjali. S pomočjo Planet Solarja, ki se ukvarja s ponudbo sončnih elektrarn in električnih polnilnih postaj, so k nam začela prihajati električna vozila kitajskih proizvajalcev. Pred časom smo že spoznali MG ZS, zdaj imajo v ponudbi še večjega športnega terenca MG marvel, pa dostavno vozilo maxus in še enega športnega terenca znamke Aiways. Prihodnje leto imajo v načrtu pri nas prodati več sto vozil. Kitajci na elektriko torej prihajajo.

Pijančki za volanom. Kako jih prestaviti na zadnje sedeže? Za konec še o iniciativi Heroji furajo v pižamah, ki gre v peto leto in v kateri imajo glavno besedo mladi. Mladi vozniki med 15. in 24. letom starosti so namreč v nekaj letih naredili izjemen napredek in niso več v vrhu med povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola v Sloveniji. Zdaj so to tisti med 35. in 44. letom starosti, pripoveduje David Razboršek iz Zavoda Vozim. Zagnali so tudi novo kampanjo "Herojski vau'čer" in želijo, da bi ta preplavil splet. Herojski vau'čer lahko ustvari vsak sam na www.heroji.si in ga podari najbližjim z iskrenim pozivom, da ga lahko pokličejo kadarkoli, ko bo potreboval varen prevoz domov.