Poljski profesor, fizik in oceanograf Jacek Piskozub deluje pri Inštitutu oceanologije pri Poljski akademiji znanosti. Preučuje oceane, delovanje morja ter kako podnebne spremembe vplivajo na morsko delovanje. Še posebej se je posvetil Baltskemu morju, ki ga spremlja od blizu iz mesta Sopot na severu Poljske. Jacek Piskozub, z njim se je v Gdansku pogovarjal Gašper Andrinek, spremlja podnebno konferenco v Glasgowu, a sam ni najbolj optimističen.

Oceanograf profesor Jacek Piskozub z Inštituta oceanologije pri Poljski akademiji znanosti opozarja, da se bodo naši zanamci morali soočiti z višjo gladino morja zaradi naših emisij

Poljski profesor, fizik in oceanograf Jacek Piskozub deluje pri Inštitutu oceanologije pri Poljski akademiji znanosti. Preučuje oceane, delovanje morja ter vpliv podnebnih sprememb na morsko delovanje. Še posebej se je posvetil Baltskemu morju, ki ga spremlja od blizu iz mesta Sopot na severu Poljske.

Recimo da se bo do konca stoletja dvignila za nekje od 60 do 80 cm. Kar pa je še nekako obvladljivo, recimo z graditvijo nasipov in nameščanjem raznih zaščit. Ampak v naslednjem stoletju pa se lahko morska gladina zviša za od 2 do celo 7 metrov ... in to zaradi emisij v tem stoletju. To pa je nekaj, česar ne moremo ustaviti. Če imamo toliko ogljikovega dioksida v zraku, se bodo ledeniki še naprej talili, morje pa se bo segrevalo. Toplejše morje pa ima večjo prostornino kot hladnejše. Če ne bomo zmanjšali količine ogljikovega dioksida iz zraka, se bodo morale naslednje generacije spopadati z več metrov višjo gladino morja, kar bomo pa v bistvu povzročili mi."

Vseskozi, pravzaprav na vsakem koraku se postavlja vprašanje, kaj lahko posamezniki storimo za to, da preprečimo najhujše?

"To je zelo lahko reči, ampak težko izvesti. Rešitev je v manjši porabi energije na splošno, manjši potrošnji, ker vsak proizvajalec dobrin potrebuje energijo in proizvaja ogljični odtis. Če torej lahko zmanjšate uporabo avtomobila za določen del, če pojeste nekaj manj mesa, če porabite malo manj električne energije ... bi že pomagalo. Ampak ne bo pa rešilo sveta, ker na splošno je največji problem v pridobivanju elektrike na premog, zemeljski plin in nafto. Posamezniki lahko pomagamo pri nekje 10 odstotkih. Na drugi strani pa lahko vplivamo na naše vlade, politične stranke. Ker če ne bodo mislile, da je boj proti podnebnim spremembam popularen, ne bodo storile ničesar.

Gašper Andrinek