Ime tedna

Humor je treba jemati resno

Ime tedna je Svetlana Makarovič, igralka, glasbenica, pesnica, pisateljica in vsestranska ustvarjalka, prejemnica Ježkove nagrade za leto 2021

ime tedna
Ježkovo nagrado za leto 2021 prejme igralka, dramatičarka, glasbenica, ilustratorka, pesnica, pisateljica, scenaristka in režiserka Svetlana Makarovič.
foto: Matej Pušnik

Ime tedna je postala Svetlana Makarovič, igralka, glasbenica, pesnica, pisateljica in vsestranska ustvarjalka, prejemnica Ježkove nagrade za leto 2021, ki jo za izvirne dosežke ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha, podeljujemo na RTV Slovenija. Ne samo, da je naša najbolj reprezentativna sodobna pravljičarka, ki jo odlikujejo širina, globina in ostrina duha, močno je zaznamovala tudi slovensko gledališče in šanson.

"Z Ježkom sva si zelo podobna. Oba sva bila kar precej zagrenjena in oba sva se reševala s humorjem. Dejstvo je, da je treba humor vedno, še posebej pa tukaj in zdaj, jemati resno, saj sta humor in satira zelo močno orožje."

Pravljice Svetlane Makarovič so zaživele tudi v lutkovnem gledališču, Sapramiška je na primer že od svojega začetka leta 1986 doživela nešteto ponovitev in vse generacije otrok od takrat živijo z njimi. A njihova pisateljica pravi, da njen namen ni vzgajati otroke, saj ni ne vzgojiteljica ne učiteljica, ne mama ne teta, ampak ...

"Pravljica v meni zaživi in zato jo vržem na papir. Res pa je, da vsak otrok, ki ima žalostno otroštvo, bolj hrepeni po pravljični pripovedi. Če mu nihče ne pripoveduje kaj lepega, si pa sam izmisli."

S Svetlano Makarovič se je pogovarjala Teja Klobčar z Radia Prvi.

Rezultati

Loading ... Loading ...
Kandidati so bili še:

Tijana Zinajić, slovenska režiserka in igralka, ki je za svoj režijski igrani celovečerec Prasica, slabšalni izraz za žensko, ki govori o neprilagojeni ženski, ki hrepeni po vsem, po čemer hrepenijo običajne ženske, na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož pobrala večino nagrad. Njen prvenec je prejel kar sedem vesen, med drugim tudi za glavno in stransko igralko ter za najboljši film festivala tako po izboru žirije kot občinstva. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)

Aleksander Gadžijev, 26-letni pianist, je kot prvi Slovenec nastopil v finalu na Chopinovem pianističnem tekmovanju na Poljskem, ki velja za najpomembnejše na svetu. Osvojil je skupno drugo mesto in nagrado za najboljšo izvedbo sonate. Že nastop v finalu je velik uspeh, saj se tam predstavi le peščica od 500 najboljših pianistov sveta. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).