Danes je svetovni dan hrane, ki tokrat poteka pod geslom Naša dejanja so naša prihodnost - Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje. V luči aktualnih podražitev slovenska kmetijsko-živilska podjetja opozarjajo, da bo to vplivalo tudi na izbiro hrane. Je pa na izbiro deloma že vplivala tudi epidemija, kažejo raziskave.

Neurejene razmere v živilski verigi in nizke odkupne cene hrane niso novost, jih je pa epidemija z ustavitvijo turistične in gostinske dejavnosti še bolj razgalila

Danes je svetovni dan hrane, ki tokrat poteka z geslom Naša dejanja so naša prihodnost – Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje. V luči aktualnih podražitev slovenska kmetijsko-živilska podjetja opozarjajo, da bo to vplivalo tudi na izbiro hrane. Je pa na izbiro delno že vplivala tudi epidemija, kažejo raziskave.

Neurejene razmere v živilski verigi in nizke odkupne cene hrane niso novost, jih je pa epidemija z ustavitvijo turistične in gostinske dejavnosti ter zaprtjem javnih zavodov samo še bolj razgalila.

Ko potrošnik brska po tiskanem oglasnem gradivu trgovcev ali je z njim obdan v zvoku ali sliki, dobi občutek, da slovenski izdelki nekaj veljajo. Da so garant kakovosti in da gre tistim, ki jih ustvarjajo in prodajajo, predvsem za dobro nas, potrošnikov. A tako je le v oglasih, opozarja agrarni ekonomist Aleš Kuhar.

Dodajmo še prošnjo – Zveza prijateljev mladine Moste - Polje, ki vodi projekt Botrstvo, ob dnevu hrane opozarja, da se spopadajo z vse večjimi potrebami njihovih uporabnikov, police njihovega skladišča pa se zelo hitro praznijo. V teh dneh zato prosijo vse, ki lahko pomagajo. Zbiralna akcija hrane bo potekala v skladišču na Zaloški 54 v Mostah v Ljubljani danes do 18.00, nato pa še v ponedeljek, torek in petek prihodnji teden, ko bo imelo skladišče odprta vrata. Donatorji več informacij najdejo tukaj.

Hvala vam, ker pomagate projektu Botrstvo. V Sloveniji je namreč 41.000 otrok, ki živijo pod pragom tveganja revščine. Med njimi je veliko takih, ki so v današnjih časih doma žal še vedno lačni.

Maja Ava Žiberna