Hinko Smrekar je bil mojster družbeno-politične satire in karikature, vsestranski likovnik, ki je ustvarjal po naročilu za publikacije ? časopise in knjige. Ustvarjal je predvsem risbe s tušem, občasno dodal akvarel, pastel ali gvaš, pa grafike. Ustvarjal pa je tudi nekaj kipov in oljnih slik. Nekatere zgodbe težko razvozlamo, ker tudi časopisov ni.

V Narodni galeriji drugi del razstave o Hinku Smrekarju predstavlja obdobje po prvi svetovni vojni do njegove usmrtitve leta 1942. Do 13. februarja 2022 je na razstavi Hinko Smrekar, II. del na ogled skupaj približno 200 orginalnih del, tudi nekaj kipov.

Hinko Smrekar, II. del: Razstava v Narodni galeriji v Ljubljani

Hinko Smrekar je bil mojster družbeno-politične satire in karikature, vsestranski likovnik, ki je ustvarjal po naročilu za publikacije, časopise in knjige. Ustvarjal je predvsem risbe s tušem, jim občasno dodal akvarel ali pastel ali gvaš, pa grafike. Ustvaril pa je tudi nekaj kipov in oljnih slik. Nekatere zgodbe težko razvozlamo, ker tudi časopisov ni. 

"Hinko Smrekar je za razlago zapleten. Ne moremo ga uvrstiti ali vpreči v diktirane tokove Berlina ali Pariza. Karikatura je aktualna v času, ko nastane. Ves čas ga občudujemo, kako je znal z držo in mimiko ponazoriti značilnosti posameznika."dr. Alenka Simončič, avtorica razstave

 

V svojih delih se dotakne različnih tem, ne prizanese niti sebi in svojemu lastnemu umetniškemu poklicu. Posebej v poznejših letih se čuti grenkoba občutenja sveta. 

 

Razstava prikaže tudi širša vprašanja, svetovna vprašanja. "Označevali so ga za humorista, a se sam s tem ni strinjal," pojasni dr. Alenka Simončič.

"V bistvu je bil on zelo jezen, če si mu rekel, da je humorist. Rekel je, 'pa kakšen humorist neki'. V svojem bistvu je bil skrajno resen. Njegove risbe pri ljudeh vzbujajo smeh, hkrati pa se s smehom najbolj okrha avtoriteto in oblast."

V Narodni galeriji drugi del razstave o Hinku Smrekarju predstavlja obdobje po prvi svetovni vojni do njegove usmrtitve leta 1942.
Do 13. februarja 2022 je na razstavi Hinko Smrekar, II. del na ogled skupaj približno 200 orginalnih del, tudi nekaj kipov.

Jolanda Fele