Kulturnice

Vsak avtor ima svojo pot in raziskuje prostor v času, ki mu je trenutno dan

VIII. Bienale neodvisnih v Ljubljani in 100. obletnica rojstva arhitekta Otona Jugovca

Bienalw nwodvisnih 2021
foto: Bienale slovenske neodvisne ilustracije - Bienale neodvisnih

VIII. Bienale slovenske neodvisne ilustracije – Bienale neodvisnih bo med 19. oktobrom in 20. novembrom na razstavi v Kinu Šiška v Ljubljani gostil 25 avtorjev in avtoric, ki ustvarjajo v medprostorih sodobne ilustracije, umetniških praks in oblikovanja.

Bienale neodvisnih že od leta 2007 spremlja polje slovenske neodvisne ilustracije in umetnike z njihovimi deli mreži v celovit prikaz dogajanja na področju. Pri oblikovanju vsake posamezne edicije pustijo umetnikom povsem prosto pot – selekcija avtorjev namreč poteka po horizontalnem modelu. Pregledno razstavo VIII. edicije Bienala neodvisnih spremlja tudi spletna razstava.

Spomnimo pa se še na to, da se je 19. oktobra pred sto leti v Radljah ob Dravi rodil arhitekt Oton Jugovec, ki je zasnoval projekte, kot so Reaktorski center v Podgorici pri Ljubljani, Kulturni dom Španski borci, Baza 20 v Kočevskem rogu, med večjimi stanovanjskimi stavbami pa je tudi naselje Selo ob Zaloški cesti v Ljubljani.
Pa vendar še danes prav posebno pozornost svetovne arhitekturne javnosti privablja Jugovčeva nenavadna, kot šotor razpeta streha, ki jo že od daleč opaziš sredi zelenega travnika v Otoku na Dobravi pri Škocjanu. Ta streha je bila zgrajena samo zato, da ščiti arheološke ostanke tlorisa nekdanje cerkve svetega Mihaela.

O tem, zakaj je danes treba govoriti o arhitektu Otonu Jugovcu, Maruša Zorec, avtorica monografije.