Odrska postavitev Jančarjevega romana To noč sem jo videl je, kot so zapisali na spletnih straneh SNG Maribor, eden najambicioznejših umetniških projektov v zgodovini samostojne Slovenije in nastaja kot koprodukcija Drame SNG Maribor, Burgteatra Dunaj, Jugoslovenskega dramskega pozorišta Beograd in Cankarjevega doma Ljubljana. Premiera bo ta petek, 24. 9. 2021.

Brezčasna zgodba o času, ki nekatere spremeni v ljudi, druge pa v pošasti

Odrska postavitev Jančarjevega romana To noč sem jo videl je, kot so zapisali na spletnih straneh SNG Maribor, eden najambicioznejših umetniških projektov v zgodovini samostojne Slovenije in nastaja kot koprodukcija Drame SNG Maribor, Burgteatra Dunaj, Jugoslovenskega dramskega pozorišta Beograd in Cankarjevega doma Ljubljana. Premiera bo ta petek, 24. septembra 2021.

Kot lahko preberemo v gledališkem listu, mednarodna zasedba ni nastala zaradi naključnih povezav, ampak je logična posledica vsebine romana. Na odru bomo torej slišali slovenščino, nemščino, srbščino, skozi petje pa tudi španščino in dve kanconi v italijanščini.

"Imeli smo več kot 90 vaj, temu je treba dodati še kakšnih 20 glasbenih vaj, da o številnih kostumskih vajah sploh ne govorim. Opravljeno je delo, ki presega tudi v fizičnem smislu neko standardno produkcijo. To je res velikopotezno gledališko podjetje, ki mu je uspelo povezati ljudi iz različnih sredin. Kot ste povedali, igralci so iz Beograda, z Dunaja, iz Ljubljane in Maribora. V tem medkulturnem in medjezikovnem srečanju je bistvena vsebina te uprizoritve." Janez Pipan, režiser in avtor odrske priredbe

Nina Zagoričnik