V času olimpijskih igrah vam predstavljamo tudi Slovence, ki so na igrah kot člani mednarodnih zvez, sodniki ali tekmovalci v dresih drugih držav, med slednje spada tudi zambijsko-slovenska plavalka Tilka Paljk. Nastop 24-letnice je bil po njenih besedah uspešen, čeprav se ji ni uspelo uvrstiti v polfinale na 50 prosto, a svoj zvezdni trenutek na OI v Tokiu je doživela na slavnostni otvoritvi, ko je ponosno vkorakala na osrednji stadion z zastavo, na kateri prevladuje zelena barva, ki predstavlja naravne vire.

V času olimpijskih iger vam predstavljamo tudi Slovence, ki so na igrah kot člani mednarodnih zvez, sodniki ali tekmovalci v dresih drugih držav, med slednje spada tudi zambijsko-slovenska plavalka Tilka Paljk

Nastop 24-letnice je bil po njenih besedah uspešen, čeprav se ji ni uspelo uvrstiti v polfinale na 50 prosto, a svoj zvezdni trenutek na igrah v Tokiu je doživela na slavnostni otvoritvi, ko je ponosno vkorakala na osrednji stadion z zastavo, na kateri prevladuje zelena barva, ki predstavlja naravne vire.

"To je noro! Izvedela sem le dan prej in nisem mogla verjeti, da so izbrali mene. Rekli so mi, da zato, ker sem voditeljica in moram voditi svoje ljudi, biti vzornica. Ko smo vkorakali na stadion, sem komaj zadrževala solze, ko smo opravili častni krog, pa sem se zjokala. To je res neverjetna čast"

Njena starša sta se spoznala v Zambiji, mama je bila domačinka, oče pa je tam deloval kot laični misijonar. Ko pripoveduje o svojem zgodnjem otroštvu, se ji kar zasvetijo oči:

"Iz Slovenije sem se preselila, ko sem bila stara 2 leti. Slovensko sem govorila le z očetom, ampak sem bila premajhna, da bi se res naučila. Z mamo nikoli nisva govorili slovensko, le angleško. Z očetom vmes nisva imela stikov, znova sva jih vzpostavila, ko sem bila najstnica."

Veliko preizkušnjo je doživela, ko je pri šestnajstih zaradi raka izgubila mamo, takrat je uteho našla v plavanju in treningih. V Zambijo je zaljubljena, zdaj živi v Južni Afriki, vmes je eno leto preživela v ZDA

Tilka sicer svojega športnega udejstvovanja ne jemlje le tekmovalno. Vse, kar počne, je zelo povezano tudi s tem, da je vzornica.

"Nikoli si nisem naložila bremena, da bi bila vzornica. Vedno bom takšna kot sem. Mislim, da je prav pristnost tisto, kar manjka številnim vrhunskim športnikom. Vedno želijo imeti brezmadežno podobo. Jaz pa bi rada bila normalna oseba. Če naredim napako, naredim napako. Ne bodite takšni kot sem jaz, bodite boljši."

Anja Hlača Ferjančič