Globalna vas

Pri nas otroci prvič vidijo osnovne igrače, denimo kocke in sestavljanke

Polona Dominik dela v centru za pomoč otrokom z ulice v Adis Abebi, prestolnici Etiopije

20210521_174720
Polona Dominik
foto: Osebni arhiv

Z laiško misijonarko Polono Dominik jecljavo in po ovinkih o trenutnih razmerah na severu države, kjer divja državljanska vojna in kjer je o tem nevarno govoriti naglas. Od dobrodelnih organizacij, iz različnih medijev in predstavniških državnih služb prihajajo nasprotujoče si informacije o tem, kaj konkretno se dogaja v regiji, poleg informacijskih kanalov pa so zaprte tudi vse prometne poti, ki so doslej povezovale prestolnico Adis Abebo s severom države, kar pomeni, da tudi humanitarne pomoči tja ne morejo več dostavljati.*

"Uradno zelo malo vemo, v resnici pa še manj. Interneta tam ni, telefoni ne delujejo, ceste so neprevozne, letala tja ne letijo. Čeprav imamo tam ljudi, ta hip ne moremo vzpostaviti povezave z njimi, da bi povedali, kako je. Poročila lokalnih medijev so zelo vprašljiva. Največ beremo tuje medije, čeprav domačini pravijo, da tudi tuji mediji pretiravajo, lažejo, da jih zalagajo z dezinformacijami."

Naša gostja dela v centru za pomoč otrokom z ulice v prestolnici: uči angleščino, peče piškote, ko je treba, daje prvo pomoč .. skratka, vse, kar prinese vsak dan v Adis Abebi.

"Pri nas otroci prvič vidijo 'osnovne' igrače. Denimo kocke in sestavljanke. Petnajstletniki in šestnajstletniki se sestavljanja lotijo (navdušeno) kot pri nas triletni otroci."

*Kakovost posnetka je slabša zaradi omejevanja telekomunikacij v Etiopiji.