Aktualno

Skupaj z demokracijo je ogrožena tudi osebna varnost

Projekt Pegasus: Na seznamu več kot 50.000 potencialnih tarč vohunskega orodja Pegasus (NSO Group) tudi novinarji, aktivisti, zagovorniki človekovih pravic, zdravniki, odvetniki in politiki

pexels-olha-ruskykh-7504837
Fotografija je simbolična.
foto: Pexels.com

V nedeljo so novinarji projekta Pegasus razkrili, da je med uporabniki telefonskih številk, ki so jih vlade po svetu uvrstile na seznam za prisluškovanje, vsaj 188 novinarjev, pa tudi aktivisti, zagovorniki človekovih pravic, zdravniki, odvetniki, politiki in najmanj deset državnih voditeljev.

Projekt Pegasus je veliko pozornosti namenil prav Madžarski, saj je madžarska vlada doslej edina v Evropski uniji, za katero se je potrdilo, da je stranka izraelskega podjetja NSO Group. 

Cela preiskava je v ospredje postavila štiri igralce: NSO Group, državne vlade, predstavnike civilne družbe in programsko orodje Pegasus. Slednje je namenjeno targetiranemu in oddaljenemu nadzoru nad posamezniki, sicer pa se naj bi uporabljalo za preiskovanje in preprečevanje terorizma in kriminala. 

Kako deluje vohunska programska oprema Pegasus?

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih

Uporabne povezave:

The Pegasus Project (uradna spletna stran)

Telefoni novinarjev okuženi z vohunskim orodjem (Oštro)

Viktor Orbán using NSO spyware in assault on media, data suggests (The Guardian)

Izraelski proizvajalec orodij za prisluškovanje se predstavi Janši (Oštro)