Končano je evropsko prvenstvo v nogometu. Kdo slavi? Komu je uspelo ujeti zmagovalni ritem ob koncu turnirja? V jutranji športni zgodbi ponudimo utrinke in zanimivosti ob koncu evropskega prvenstva.

Italija je po zmagi nad Anglijo drugič v zgodovini na evropskem vrhu

Težkokategorne reprezentance, ki so bile pred turnirjem postavljene v najožji krog favoritinj so razočarale. Med njimi Francija, Nemčija, Portugalska, Belgija. Za največjo popestritev je po skoraj 30 letih spet poskrbela Danska.

Italija in Anglija nista bili v najožjem krogu favoritov. Italija, ki ni bila na zadnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji, je napredovala. Roberto Mancini ji je spet vrnil strast in kakovost. Niz je podaljšan. Zadnjih 34 tekem brez poraza. Pred devetimi leti jo je v kijevskem finalu povozila Španija.

Anglija s Garethom Southgatom naj bi kontinuirane uspehe žela v bližnji prihodnosti, ko bodo v članski reprezentanci mladinski prvaki. Sistem v izbrani vrsti je izpopolnjen, Anglija je vsrkala uspehe svoje bogate in kakovostne lige.

Vseevropsko prvenstvo, ki ga je načrtoval že prejšnji predsednik UEFE Michel Platini, ni bil najbolj posrečen model. Bilo je ogromno potovanj, stadioni so smeli biti v tem času različno zasedeni. Morda z izjemo Anglije, ni bilo države, ki bi se zares identificirala s turnirjem stare celine. Je pa res, da je evropska zveza z apeli na gostitelje, hočeš, nočeš, tudi na silo na tribune vrnila nogometne navdušence. Čez tri leta pa, nasvidenje Nemčija.

Boštjan Janežič