O povezavi umetnosti z arhitekturo in znanostjo, dialogu med umetnikom in kuratorjem ter razstavi Perceptron v Moderni galeriji

Tobias Putrih je mednarodno uveljavljen vizualni umetnik. V Moderni galeriji se predstavlja z razstavo Perceptron, ki zajema doslej najcelovitejši pregled njegovih del. Perceptron je bil konec petdesetih let prvi računalnik, zasnovan na podlagi nevronskih mrež. Putrih, ki ustvarja iz naravnih in umetnih materialov, večkrat uporablja računalniške tehnologije. V svojih konceptualnih projektih se giblje med kiparstvom, arhitekturo in znanostjo, ukvarja se z avantgardami 20. stoletja ter utopičnimi in vizionarskimi koncepti oblikovanja prostora.

"Arhitektura in umetnost sta dve zgodovini, ki sta potekali v vzporednem prostoru. Kaj je ta vmesni prostor? Velikokrat je problematičen, ker ni institucij in kulture za spodbujanje stanj, odklonov od normalnega, ki so zelo zanimivi."

Diplomiral je na ALUO, smer kiparstvo. Bil je rezident podiplomskega študija na akademiji v Düsseldorfu, pri znamenitem britanskem kiparju Tonyju Craggu. Zadnji dve desetletji je razpet med Ljubljano, New Yorkom in Bostonom. Njegova dela so vključena v številne muzejske zbirke: MoMA, New York, MACBA, Barcelona, Fondazione Prada, Milano. Redno je vabljen na bienale in v najprestižnejše galerije po svetu. Živi v ameriški zvezni državi Massachusetts, kjer od leta 2015 na eni od univerz študentom arhitekture predava o umetniškem ustvarjanju.

"Umetnost je treba prodajati, to prinese s sabo probleme, ki niso tako enostavni."

Perceptron si bo zaradi velikega zanimanja v Moderni galeriji mogoče ogledati do 29. avgusta.

Glasbeni izbor:

Liquid Liquid – Optimo

DJ Maphorisa – Midnight Starring

Nu – Who Loves the Sun

 

Nina Zagoričnik