Ime tedna je postala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, v katerem so pred dvema letoma zagnali akcijo #jaztudi. Z nepopustljivim bojem za redefinicijo spolnega nasilja in posilstva so dosegli sprejetje novele kazenskega zakonika po konceptu modela "samo ja pomeni ja".

Direktorica Inštituta 8. marec

Junijsko ime meseca je postala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, v katerem so pred dvema letoma zagnali akcijo #jaztudi. Z nepopustljivim bojem za redefinicijo spolnega nasilja in posilstva so dosegli sprejetje novele kazenskega zakonika po konceptu modela "samo ja pomeni ja".

Kandidatke so bile še:

  • Ana Gros, rokometašica, kapetanka slovenske ženske rokometne reprezentance in najboljša igralka francoskega prvenstva. S 135 goli v dresu Bresta je postala tudi najboljša strelka letošnje lige prvakinj. A njeni ekipi se je izmuznil naslov lige prvakinj, zato z ambicijo po lovoriki odhaja v Rusijo.
  • Aleksandra Berberih Slana, predsednica Skupnosti muzejev Slovenije, kjer so kljub izgubi finančne podpore ministrstva za kulturo organizirali že 19. Poletno muzejsko noč. V njej je sodelovalo 76 muzejev in galerij, ki so skupaj na kar 158 prizoriščih pripravili skoraj 300 različnih dogodkov.
  • Jette Ostan Vejrup, igralka, ki v mnogih nepozabnih vlogah različnih žanrov navdušuje s človeško toplino, z neulovljivo kompleksnostjo, z igralskim perfekcionizmom in nalezljivim humorjem. Je letošnja prejemnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo.

Izbor poteka vsak mesec med tedenskimi zmagovalci, Imeni tedna, ki so jih izglasovali poslušalci. Vsi kandidati za Ime tedna pa glasujejo in izberejo tistega, ki je po njihovem mnenju najbolj zaznamoval mesec. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Val 202