Kako deluje nova zagrebška oblast in kako se, potem ko ji po 20 letih padajo okostnjaki iz omar, spoprijema s preteklostjo? Kako je Hrvaška pripravljena na poletno turistično sezono, na kaj morajo biti pozorni slovenski turisti, ki bodo tudi letos množično obiskali hrvaško obalo?

Tudi naši južni sosedje danes praznujejo dan državnosti, ki za razliko od slovenskega ni dela prost dan, a so zato v torek tudi na ta način obeležili dan antifašistične borbe. V vsakem oziru tudi osamosvojitveni praznik, praznik samostojnosti, neodvisnosti od neželenih tujih vplivov.

Novi zagrebški župan Tomislav Tomaševič se tudi že sooča s preteklostjo – iz omar padajo okostnjaki, ki so bili tam skriti desetletja. Kot izjemno problematično se zdaj kaže upravljanje stanovanjskega sklada, in ne gre za samo še eno afero, temveč za kar obsežen kriminalni projekt. Tudi z daljnosežnimi posledicami za občane, državljane.

Kako je Hrvaška pripravljena na novo turistično sezono? Če gre soditi po minulem koncu tedna, se hrvaški obeta odlična poletna sezona. Za primerjavo, v tretjem tednu junija so hrvaške avtoceste leta 2009 naštele 71.000 vozil, pretekli vikend pa 86.000. Na obali je trenutno okoli 320.000 turistov, od tega 250.000 tujcev, zasedenost pa je najboljša v Istri in v Kvarnerju. V primerjavi z lanskim junijem je trenutno na hrvaški obali 100 % več gostov.

Mitja Peček