Danes vam bomo iz različnih zornih kotov predstavili Novo Gorico. Mnogih, ki jih bo zdajle omenila tudi izkušena turistična vodnica Evelin Bizjak, ki nas pelje na tri in pol minutni sprehod po mestu, tako kot pelje
turistične skupine.

Nova Gorica je eno od tistih slovenskih mest, v katerega ne zaideš. Val 202 pa gre rad v goriško prestolnico, zato smo to soboto tja preselili tudi studio

Od svojega nastanka je mesto usodno povezano z mejo. Konec koncev je zaradi na novo začrtane meje po 2. svetovni vojni tudi nastalo. Po Novi Gorici nas je popeljala izkušena turistična vodnica Evelin Bizjak. Začnemo kar na trgu Evrope, kjer lahko stojimo z vsako nogo v svoji državi, potem pa se sprehodimo po zgodovini sicer mladega mesta. Gremo tudi na Kostanjevico, kjer imamo edinega kralja v Sloveniji.

"To je Karel X Francoski, ki je sem pribežal v Gorico, tukaj umrl in bil tudi pokopan. Potem pa so sledili še njegovi potomci. In da niso samo Burboni, so tam tudi krasne dehteče burbonke, vrtnice od bele do rožnate barve, ki vas čakajo, da jih pridete obiskat."

Vrtnica kot simbol Nove Gorice

Po nasvetu smo se torej odpravili tudi med dišeče vrtnice v center mesta. Te v centru mesta zacvetijo prav zdaj, v drugi polovici maja, občudujemo pa jih lahko vse tja do novembra. V svoji trgovini, kjer ponujajo številne izdelke z vonjem in okusom po vrtnicah, nas je sprejela Katja Kogej, predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic. Pravi, da število vrtnic v Novi Gorici zadnja leta narašča. 

“Pred nekaj leti smo poskušali prešteti zasajene vrtnice v rožnih nasadih. Sklepali smo, da jih je nekje med 10.000 in 12.000. Danes je ta številka zagotovo dosti večja. Vrtnice so večinoma moderne sorte, take ki so bolj obstojne in terjajo nekoliko manj vzdrževanja.”

Zgodovinski razvoj in arhitektura

Največkrat se o Novi Gorici govori kot o mladem mestu, mestu brez zgodovine. Blaž Kosovel, raziskovalec in urednik revije Razpotja je s Potjo po zgodovini mladega mesta to tezo ovrgel. Dokazal je, da ima Nova Gorica bogato mestno zgodovino. Pot, po kateri vodi zainteresirane, ima deset postaj – zadnja je trg Evrope, ki v bistvu predstavlja sedanjost.

"Vidim, da zgodovina Nove Gorice buhti od zgodb, ampak nekako obstaja zaradi tega pridevnika 'nova', neka aroganca, brezbrižnost ali pa sram do preteklosti."

Arhitekt Tomaž Vuga je Solkanec, ki je Novo Gorico spremljal od njenega rojstva naprej. V njej je vse življenje delal kot arhitekt in jo soustvarjal kot urbanist. Kakšne so bile takrat zgodovinske danosti in kako danes vidi nove možnosti razvoja. In kako jih vidi mladi arhitekt, Novogoričan, Miha Rijavec? Kakšna je vizija mladih ustvarjalcev?

Film v Novi Gorici

Novogoričan Gregor Božič je raziskovalec starih sadnih sort in filmski režiser. Njegov celovečerec Zgodbe iz kostanjevih gozdov je bil slovenski kandidat za oskarja za tujejezični film. Trenutno svojo zgodbo starih sadežev nadaljuje kot rezident štipendist na francoskem inštitutu moderne umetnosti v Lillu. Za Evropsko prestolnico obeh Goric je pripravil virtualni zemljevid Atlas pozabljenih sadovnjakov. 

Mateja Zorn je že vrsto let programska vodja Kinoateljeja v Stari Gorici, kjer tudi živi. Povezujejo se s slovenskimi in italijanskimi institucijami in delujejo kot en sam prostor.

Evropska prestolnica kulture 2025

Kakšno dediščino bo leto 2025 zapustilo Novi Gorici? Neda Rusjan Bric, vodja kandidature, Vesna Humar, koordinatorka, dr. Kaja Širok, zgodovinarka, ter Simon Mokorel, svetovalec župana za evropske in nacionalne projekte, razmišljajo o programu GO! 2025, razmišljajo o prostorskih spremembah in meji med Gorico in Novo Gorico. 

"Vzgojeni smo bili z različnimi zgodbami, ki se dotikajo tega prostora. Naša želja je bila, da gradimo pozitivne zgodbe, da se na Goriškem in širše skupaj zazremo v prihodnost." - dr. Kaja Širok

Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba

Tomaž Konrad je pomočnik direktorja EZTS. Ponosen je na  pilotno možnost, da občani v slovenskih občinah izvedejo 21 storitev v sosednji italijanski občini in obratno. Na ta način se kaže povezovanje, ki je tu nujno. Pripravljajo še ostale socialne projekte, kot sta brv čez Sočo in kolesarska pot. V prihodnosti vidijo tudi možnost tega, da se zdravstvene storitve ne podvajajo med Novo Gorico in Gorico, ampak da se naredi komplementaren projekt. 

Koncert Elvis Jackson

Njihov prvi letošnji koncert v živo. Na Bevkovem trgu so združili ska, punk, hard core, reggae in metal v prepoznavno mešanico, ki na odrih zadoni v pozitivnih energijah. Skupino sestavljajo: David Kovšca, Boštjan Beltram, Marko Soršak in Erik Makuc. 

Aleš Smrekar, Nina Zagoričnik, Nina Manfreda, Neža Borkovič