Anja Bukudur in Ivan Mangani sta slovensko-italijanski par, ki je po večletnih preučevanjih pogojev uresničil drzno idejo in v Posočju začel gojiti prvi pravi slovenski žafran pod blagovno znamko žafran Tolmin. Za razliko od spomladanskega žafrana pravi žafran cveti oktobra, ko ročno poberejo in očistijo nitke te najdražje in ene najstarejših začimb na svetu.

Anja Bukudur in Ivan Mangani sta pred petimi leti v Posočju poskusno posadila prvih sto čebulic pravega žafrana. Do danes jima je uspelo pridobiti približno 10.000 čebulic

Anja Bukudur in Ivan Mangani sta slovensko-italijanski par, ki je po večletnih preučevanjih pogojev uresničil drzno idejo in začel gojiti prvi pravi slovenski žafran pod blagovno znamko žafran Tolmin. Že res, da kar 90 odstotkov žafrana pridelajo v Iranu, a Anja in Ivan sta dokazala, da ga je – čeprav sta prav dež in vlaga največja sovražnika žafrana – mogoče gojiti tudi v Posočju, ki je po količini dežja pri vrhu slovenske lestvice.

V primerjavi s spomladanskim pravi žafran cveti oktobra, ko ročno poberejo in očistijo nitke te najdražje in ene najstarejših začimb na svetu. Da je nekaj drago kot žafran, ne rečemo zastonj, saj je v enem gramu od 400 do 450 nitk. In cena? Osemnajst evrov na gram.

"Za en gram je potrebnih približno 150 rož. Odvisno od velikosti rože. Lahko 120, tudi 200. Vsak cvet poberemo zjutraj pred soncem, ko je roža še zaprta, da ohranimo vse kakovosti. Poberemo jih ročno, prenesemo domov, poberemo tri nitke iz cvetov in jih posušimo na 40 stopinjah Celzija." – Ivan Mangani

Mariša Bizjak