Pod imenom Leopold I. je Michael Leopold, raper, ki navdušuje v radgonščini. Skladba Edino govori o tem, kako se z leti spreminjamo kot posamezniki pa tudi kot družba.

Skladba o tem, kako se z leti spreminjamo kot posamezniki pa tudi kot družba

 

Pod imenom Leopold I. je Michael Leopold, raper, ki navdušuje v radgonščini: "Ni bilo vedno tako, včasih mi je bilo zaradi narečja nerodno, zdaj pa bi si želel opogumiti še ostale, da ostanejo zvesti svojemu narečju."

Pred kratkim je izdal skladbo Edino, njen nastanek je spodbudilo tudi to, da se je bližal tridesetici: "Kolegi so dobivali prve zaposlitve, eni so se poročili, drugi so dobili otroke, naenkrat se ni šlo ven vsak petek. Tudi sam sem se spreminjal, včasih sem bil v skate parku, ki sem ga potem menjal za fitnes. Prva kitica je fokusirana na individualen vidik, kako se ljudje z leti spreminjamo, medtem ko druga kitica govori o tem, kako smo se Slovenci kot družba spreminjali v letih, odkar živim."

"Pišem o zelo različnih stvareh, lahko me inspirira knjiga, film, lahko nekaj, kar se mi je zgodilo, ljudje ali pa dogodki, ki me vznemirijo. Stvari poskušam napisati tako, kot mislim, je pa to izredno težko, saj si želim, da so moja besedila razumljiva vsem. Občudujem Adija Smolarja, ki zna zgodbe povedati na izviren in hkrati preprost način."

Njegova skladba Nesen je bila izbrana med naj skladbami preteklega leta, pa je skoraj ni izdal: "Zelo pozitivno sem bil presenečen nad odzivom glasbenih urednikov na skladbo, nisem pričakoval, da se bo vrtela na radiu. Bal sem se, da bo skladba napačno razumljena, kar je tudi bila. Levičarji so se razburjali, da sem rasist, desničarji so me vzeli za svojega in bili kasneje razočarani, ko so ugotovili, da vsega ne mislim dobesedno in da gre za kritiko miselnosti, ki jo opisujem. Vesel sem, da smo skladbo izdali, in upam, da je koga spodbudila h kritičnemu mišljenju."

Neja Jerant