Prof. dr. Lev Kreft je filozof, sociolog, nekdanji politik, urednik, publicist, ki se še vedno drži življenjskega vodila, da je najpomembnejše, da se občinstvo ne dolgočasi

Profesor dr. Lev Kreft je filozof, sociolog, publicist, urednik, nekdanji politik. Je dolgoleten profesor estetike na Oddelku za filozofijo Univerze v Ljubljani. Po upokojitvi še vedno predava na Akademiji za likovno umetnost in Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete. Pionirsko se je pri nas posvečal filozofiji športa. Do leta 2012 je bil direktor Mirovnega inštituta.

"Kar zadeva stanje v kulturi, je najbolj vidno to, da po nepotrebnem spreminjamo Cukrarno v moderno razstavišče. Mirno bi se lahko vrnila nazaj v ubožnico za umetnice in umetnike, ker so ti med epidemijo obubožali. Vidi se sovraštvo nad tisto umetnostjo, ki se je ne da nadzorovati."

Med epidemijo smo izkusili globalno izredno stanje, je prepričan Kreft. In to stanje razume kot manevre "za prihodnost tistih sil, ki svet držijo v pesti". Epidemiološka stroka vse bolj postaja politična stroka za nadzor nad upornimi množicami, ki se upirajo bogatenju peščice in tudi uničevanju okolja. Edino rešitev vidi v globalni solidarnosti, ne glede na dobrodelno reševanje okolja à la Bill Gates, brez angažiranja množic ne bo sprememb pri vprašanjih človeštva.

"Teorije zarot nastajajo zato, ker ljudje niso neumni, vedo, da zarote obstajajo. Seveda si jih predstavljajo drugje, a zarota obstaja in znanost je dobro orodje za njeno razkrivanje." 

Kot politik je bil dr. Lev Kreft poslanec v prvih sklicih slovenskega parlamenta, pred skoraj dvajsetimi leti je neuspešno kandidiral za predsednika države. Danes še kdaj podpiše kakšno peticijo, pa tudi marksist je še, čeprav že dolgo ni več direktor Marksističnega centra.

"Značilnost tistih, ki so v politiki, je, da jim je strašno prijetno, saj jim politika pomeni moč in vpliv, morda celo slavo. Od zunaj se zdi politika nekaj gnusnega. Obe predstavi sta politično slabi, druga je še slabša, saj omogoča prvo." 

Kot pravi dr. Kreft, je pri spremembah rad zraven, ne da bi hlepel po položaju in vodenju. Kritičen je do zdajšnje vlade in sestave parlamenta, v katerem je edina večina tistih, ki si želijo ostati na položaju, ni pa v parlamentu mogoča kakovostna konfliktna diskusija, iz katere bi z argumenti prišli do večinskega stališča.

"Ljudje so razumeli, da je politika tista, ki jim edina lahko vrne javno dostojanstvo in moč, ki so jim ju vzeli." 

Glasbeni izbor nedeljskega gosta

Patti Smith – Gloria

Velvet Underground/Nico – I'll be Your Mirror 

September – Kolo 

 

Nataša Štefe