V oddaji Prostor bomo vstopili v eno od beneških palač, ki jo je kot dodatni prostor za večje razstave najela Galerija A+A, nekoč reprezentančna galerija slovenske umetnosti v Benetkah. V času 17. beneškega bienala arhitekture sta kuratorja Aurora Fonda in Sandro Pignotti, ki tudi vodita galerijo, postavila razstavo Unlikely - Neverjetno. Na otvoritvi je bila Nina Zagoričnik.

Razstava je nastala v sodelovanju s študenti kuratorske prakse in italijanskimi umetniki

Benetke so končno spet zaživele. Prejšnji teden so odprli tradicionalni, 17. bienale arhitekture, ki bo na ogled vse do sredine novembra. Kurator Hashim Sarkis je glavno temo bienala naslovil z vprašanjem: Kako bomo živeli skupaj, ki se nanaša na podnebne spremembe, migracije, socialne in ekonomske neenakosti ter rasno nestrpnost. Med številni razstavljavci, ki letos prihajajo iz 47 držav, razstavne vsebine ponujajo tudi manjše galerije. Med njimi je Galerija A + A, ki  je nekoč kot slovenska galerija v Benetkah ponujala prostor slovenskim predstavnikom bienala. Danes jo vodita Aurora Fonda in Sandro Pignotti, kuratorja razstave Unlikely – Neverjetno, ki sta jo pripravila s študenti, ki so končali šolo za bodoče kuratorje, in mladimi italijanskimi umetniki. Med njimi je tudi 30-letni Novogoričan Enej Gala, štipendist Royal Academy of Arts v Londonu.

"Razstava razmišlja o dogajanju v zadnjem letu in pol. Malo bolj se zavedamo, da na našem planetu ne bomo živeli večno. Razmišljali smo o možnostih, ki bi lahko uničile življenje na Zemlji. Te so recimo vulkan, meteorit, Sonce, virusi in tehnologija. Spodbudili smo umetnike, da si prizadevajo za to in raziskujejo. Združili so znanstveno področje, podobe, fotografije in stare časopise." – Aurora Fonda

 

Nina Zagoričnik