Katero glasbo ste si zapomnili zaradi filma, ali film zaradi glasbe? Na vprašanje tokrat odgovarja Veronika Šoster, literarna kritičarka, komparativistka in pesnica, za svojo dušo tudi filmska kritičarka.

15. mednarodni festival svetlobe na 28 prizoriščih v Ljubljani

V prestolnico spet prihaja Svetlobna gverila, mednarodni festival svetlobe, ki bo od 24. maja do 19. junija osvetlil različna prizorišča in prostore v Ljubljani.
Več kot 33 projektov navdihuje resničnost, ki je tudi tema letošnjega, 15. festivala. Resničnost, ki nas obdaja, nosi nešteto različnih obličij, ki jih doživljamo izrazito subjektivno.

Na osrednji festivalski razstavi v Galeriji Vžigalica bodo gostovali domači in tuji avtorji: poljski umetnik Robert Sochacki z ambientalno videoinstalacijo Vmes, italijanski umetnik Alessandro Lupi s svetlobnima instalacijama Sence in Sekunde ter slovenski Beam Team (Stella Ivšek, Anja Romih) s programerjem Alešem Zupancem in oblikovalcem zvoka Črtom Trkmanom z interaktivnim projektom Mreža.

V okolici Galerije Vžigalica in tudi v širšem mestnem središču, tudi na novih prizoriščih, bo razgiban repertoar svetlobnih postavitev in intervencij 15. svetlobne gverile osvetljeval Ljubljano do 19. junija.

Jolanda Fele