Člani skupine Maneskin so tisti rokerji, ki so s 65. tekmovanja za pesem Evrovizije domov odšli z zmago. Stari so od 18 do 22 let, svojo samozavest pripisujejo igranju na ulicah Rima, kjer so začeli svojo glasbeno pot.

Navdušili so Evropo, kmalu bodo svet

Člani skupine Måneskin so tisti rokerji, ki so s 65. tekmovanja za pesem Evrovizije domov odšli z zmago. Presenečenje? Nikakor. Zadevo so vzeli zelo resno, vsako vajo so odigrali, kot bi šlo zares, prav tako so dneve v Rotterdamu izkoristili za promocijo in v skrbno izbranih oblačilih, vsak član je imel s seboj dvanajst različnih stajlingov, kar jih je skupaj naneslo 48, pridno so odgovarjali na nešteto novinarskih vprašanj.

 

Pravijo, da je radio za njih zelo pomemben medij za širjenje glasbe: "Če ti uspe navdušiti poslušalca samo s tem, ko sliši tvojo skladbo, je glasba v ospredju in to je zelo lepo. Na ta račun bo potem poiskal več o tebi," pravi basistka Victoria De Angelis.

Stari so od 18 do 22 let, svojo samozavest pripisujejo igranju na ulicah Rima, kjer so začeli svojo glasbeno pot. "Veliko poguma in iznajdljivosti potrebuješ, da v takem okolju nastopiš in pridobiš pozornost mimoidočih," razlaga frontman skupine Damiano David, čigar glas in stas sta zmešala glave tako ženskega kot moškega evrovizijskega občinstva.

Ulica njihovega načina oblačenja ni vedno razumela in jim pri tem ni prizanašala, lažje pa je bilo, saj so jih družina in prijatelji zelo podpirali. Skozi čas so se navadili grdih komentarjev in začeli razumeti, da ne delajo ničesar narobe s tem, ko si dovolijo biti to, kar so. Verjamejo, da ljudje obsojajo, ker se bojijo tistega, česar ne poznajo. In to jih je pripeljalo od ulic Rima do zmage na evrovizijskem odru. Pa bi pravi rokerji resnično želeli nastopiti na tem tekmovanju?

"Evrovizijski oder je velika priložnost, da predstaviš svojo glasbo Evropi in upaš, da ji boš všeč. Skladbe, ki jih igraš, so iste na vsakem odru, zakaj bi bile primerne za neki oder in za drugega ne."

 

In ravno koncertnih odrov se v prihodnje najbolj veselijo, ti jim pomenijo več kot vsi ogledi, všečki. Ko kupiš vstopnico in se prideš potit z njimi v dvorano, to je tisto, zaradi česar delajo to. Držimo pesti, da jih bomo kmalu videli tudi na kakšnem slovenskem odru.

Neja Jerant