Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat nekaj zanimivosti o čaju.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o čaju.

Izmed spodnjih trditev poiščite napačno.

1. Že razpisi za nakup oklepnih vozil britanske vojske vedno vsebujejo postavko, da mora vozilo vsebovati »tea brewing station«. Torej napravo za pripravo čaja.

Trditev je resnična

2. Ledeni čaj je star toliko kot sladoled v kornetu, hot dog in sladkorna pena. Prvič so ga ponudili na Expu v Saint Louisu leta 1904. Ker je šla prodaja tople pijače v toplem vremenu slabo, ji je Richard Black dodal led in ustvaril prodajni hit – ledeni čaj.

Trditev je izmišljena

3. George Orwell je bil tak ljubitelj čaja, da je leta 1946 celo izdal vodnik za pripravo čaja z naslovom »A Nice Cup of Tea«.

Trditev je resnična

4. Menihi na severu Japonske s pomočjo posta in posebnega čaja odvajajo vso tekočino iz svojega telesa. S tem postopkom, ki traja kakih 3 tisoč dni, se na koncu samo-mumificirajo.

Trditev je resnična

5. Švedski kralj Gustav 3. je pod zdravniškim nadzorom naredil poskus z dvema na smrt obsojenima dvojčkoma. Eden je vsak dan pil tri skodelice čaja, drugi pa tri skodelice S tem je hotel preveriti, katera od obeh pijač je bolj škodljiva za zdravje.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj