Voditelji EU so se morali kljub predvideni strateški razpravi o odnosih z Rusijo morali lotiti ravnanja Belorusije

Vrh voditeljev Evropske unije je ostro obsodil nedeljsko preusmeritev letala družbe Ryanair v Minsk ter aretacijo beloruskega novinarja Romana Protaseviča in njegove partnerke, voditelji pa so med drugim pozvali k sprejetju ukrepov za uvedbo prepovedi preletov zračnega prostora Evropske unije za beloruske letalske družbe in za preprečitev dostopa do letališč v uniji. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dala jasno vedeti, da gre za napad na demokracijo, napad na svobodo izražanja in napad na evropsko suverenost.

Prvotna predvidena tema vrha EU pa je bila strateška razprava o odnosih z Rusijo. Nezakoniti in izzivalni koraki Rusije se nadaljujejo tako znotraj držav članic EU kot onstran, nazadnje s tako imenovanim seznamom neprijaznih držav - tako je v vabilu voditeljem zapisal gostitelj vrha v palači Europa, predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

K postopnemu odpiranju med poletno turistično sezono pa naj bi pripomoglo tudi digitalno zeleno potrdilo, ki bi ga na ravni EU-ja predvidoma uvedli konec junija. Voditelji so pozvali k njegovi hitri uveljavitvi, zdi pa se, da se vse skupaj nekako vleče. Kje so težave?

Na slovensko predsedovanje Svetu EU bo vplival tudi potek pandemije. Vlada je projekt drugega slovenskega predsedovanja zastavila kar ambiciozno; od julija do decembra je predvidela malo manj kot dvesto dogodkov in od pandemije je odvisno koliko od tega jih bo potekalo virtualno.

Mitja Peček