Koronavirus

Koronavirus v odpadnih vodah

Dr. Denis Kutnjak: S podatki iz odpadnih voda lahko dopolnimo podatke iz brisov okuženih ljudi

odpadne vode
Spremljanje prisotnosti virusa SARS-CoV-2 v odpadnih vodah.
foto: MMC/ AP

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo spremljajo prisotnost virusa v odpadnih vodah na posameznih čistilnih napravah. Ljudje, ki so okuženi s SARS-CoV-2, poleg tega, da virusne delce v času kužnosti izločajo z večjimi in manjšimi kapljicami pri petju, govorjenju in tudi samem dihanju, izločajo tudi sledove virusa skozi prebavni trakt, z blatom. Prav te sledi spremljajo z analizo odpadnih vod sedmih čistilnih naprav v Sloveniji. Približno polovica okuženih izloča virus tudi z blatom, kar pa še ne pomeni, da prihaja do prenosa tudi prek blata.

"Hkrati spremljamo pojavljanje vseh različic v neki mešanici, kar pomeni, da lahko o vseh hitro pridobimo informacije. A pridobljen vzorec je precej kompleksen, zato s težavo zaznamo različice, ki se v populaciji pojavljajo v nižjih frekvencah. Slabost je tudi, da težko ločimo med seboj si podobne različice." – dr. Denis Kutnjak

Spremljanje virusa v odpadnih vodah je prav zaradi ujemanja s podatki o zaznanih novih okužbah pri testiranju navzočnosti virusa v nosno-žrelnem predelu zelo dober način za zgodnji alarm ob njegovi morebitni novi rasti. Takšno spremljanje na čistilnih napravah bo postala stalnica v bližnji in verjetno tudi daljni prihodnosti.