Ime tedna

V nesreči je morda skrita sreča

Ime tedna je Vojko Gašperut, slikar iz Cereja pri Sv. Antonu z izjemnim opusom, ki je še toliko bolj osupljiv, ker slika z usti

Zveza paraplegikov Slovenije
foto: Zveza paraplegikov Slovenije

Ime tedna je postal Vojko Gašperut, slikar iz Cereja pri Sv. Antonu z izjemnim opusom, ki je še toliko bolj osupljiv, ker slika z usti. Ob njegovi 70-letnici in 50-letnici ustvarjanja so v Kopru predstavili  monografijo 150 njegovih del, ki tematsko pokrivajo njegovo slikarstvo od podob domačega breginjskega do podob Istre in solin, ki so njegov priljubljen motiv. Med epidemijo se ni počutil pretirano omejenega.

"Tako in tako je ustvarjanje nekaj, kar moraš biti nekje sam s sabo, sam s svojo sliko. Tako da jaz ne trpim tako zelo. Pa tudi nekako psihološko sem na višini, ne vidim ne vem kakšnih pritiskov. Veliko stvari pač ne morem početi že 54 let, pa tega ne objokujem."

Barve na njegovih slikah so tople, polne in prežete z optimizmom. Tako kot tudi on sam. S skokom v vodo je pred 54 leti postal tetraplegik, še danes pa na ta dogodek gleda s pozitivne plati.

"Zakaj bi ta moral biti nesreča? Kaj pa če je spodaj skrito še nekaj drugega, da je bila to pravzaprav sreča? Lahko dojamem to kot nekaj, kar me je spodbudilo, da so na dan privrele neke notranje sile, za katere prej sploh nisem vedel, da obstajajo. Ugotovil sem, da sem lahko tudi tak, kot sem, koristen drugim in da jim lahko pomagam."

Kandidata sta bila še
  • Mankica Kranjec, novinarka in fotografinja, ki je na mednarodnem gledališkem fotografskem natečaju Theatre Exposed, na katerem so sodelovali fotografi iz devetnajstih držav, prejela tri prve nagrade v treh različnih kategorijah. Vse tri nagrajene fotografije so nastale pred korono za predstavo Trojanke v SNG Nova Gorica. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na številko 1919)
  • Sebastian Pleško, vodja projekta Wuhobrani, pod okriljem katerega prostovoljci iz vse Slovenije na 3D-tiskalnikih brezplačno tiskajo posebne trakove za zdravstvene delavce in tiste, ki ves čas nosijo zaščitne maske.  Ti preprosti trakovi učinkovito preprečijo bolečine za ušesi po dolgotrajni uporabi mask. S približno 12 tisoč wuhobrani so oskrbeli več kot 200 zavodov, od šol do bolnišnic. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na številko 1919)

Rezultati

Loading ... Loading ...

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).