APM

Gume so velika grožnja okolju

Andrej Brglez poudarja, da s tem, ko ustrezno skrbimo za gume na svojem avtomobilu, podaljšamo njihovo življenjsko dobo in posredno naredimo tudi nekaj dobrega za okolje.

gume pnevmatike
foto: Pixabay

Kar zadeva poletne in zimske pnevmatike, strokovnjaki trdijo (in tudi pri nas pogosto poudarjamo), da se ni priporočljivo voziti s prvimi pozimi in z drugimi poleti. Poletne imajo pozimi slabši oprijem, zimske se poleti na toplem asfaltu hitreje obrabijo, če opozorimo le na dve bistveni stvari. V minulih dneh pa smo lahko po mnogih medijih zasledili, da naj v teh dneh ne hitimo in pustimo še nekaj časa zimske gume, ker je vreme še precej nezanesljivo in temperature tudi bolj zimske, torej tudi asfalt precej hladen. Uroš Suhadolc iz Tehnične podpore kupcem podjetja Goodyear Dunlop Sava Tires med drugim poudarja, da je za daljšo življenjsko dobo pnevmatik pomembna redna kontrola tlaka v pnevmatikah, pa tudi to, da jih vsaj enkrat letno rotiramo, torej da zadnje namestimo spredaj in obratno. Andrej Brglez pa dodaja, da s tem, ko ustrezno skrbimo za gume na svojem avtomobilu, ob tem, da jim podaljšamo življenjsko dobo, naredimo tudi nekaj dobrega za okolje.

Spomnimo se - ko smo prvič sedli v mazdo CX-30, smo bili, glede na to, kar so nam pri Mazdi obljubljali, kar malo razočarani. Popolnoma nov dvolitrski bencinski štirivaljnik z največjo močjo 132 kilovatov, ki deluje po načelih dizelskega motorja: tako je bilo oznanilo. Glede na to, da avtomobil tehta manj kot tono in pol, bi moral biti poskočen kot sam vrag, pa naj deluje po dizelskih ali bencinskih načelih, smo si mislili. Ampak izkušnja med vožnjo nas je presenetila. Avtomobil je vse prej kot dirkač, a čez nekaj časa začne voznik dojemati, za kaj pravzaprav gre.  Avtomobil ga s svojim umirjenim značajem in izjemno uglajenim načinom vožnje pridobi in osvoji, pa tudi "umiri", bi se lahko reklo. Uživati začneš v natančnosti šeststopenjskega ročnega menjalnika, katerega ročica se premika, kot da bi jo vtaknili v maslo, in v lahkotnosti pospeševanja in premikanja na splošno. Blagi hibridni pogon ob tehnološko dovršenem agregatu še poudarja, da so Mazdini inženirji (ki so v preteklosti že konstruirali nekaj tehnoloških unikatov) vložili zelo veliko truda in znanja v to, da so lahko na koncu ponudili zmogljiv izdelek, ki brez pomoči turbine zmore toliko energije in ob tem doseže povprečno precej prijazno porabo goriva - približno sedem litrov. Če vas tak način delovanja pogonskega sklopa ne prepriča (nekateri pač radi občutijo bolj grobo poskočnost vozila), CX-30 ni za vas. No, da ne bo vse zvenelo tako lenobno; motor pri visokih vrtljajih lahko pokaže več dinamike, vendar - še enkrat poudarimo - ima veliko raje udobje in umirjeno vožnjo. To pa ta elegantni in moderni Mazdin križanec zagotavlja tudi z vsem drugim, ne le z uglajenim motorjem. Izjemno kakovostno izdelano in bogato opremljeno vozilo za malo manj kot 28 tisočakov ponuja malo drugačnosti, ob tem pa tudi veliko žlahtnosti in - upamo si reči - prestiža.

Če je Mazda CX-30 tehnološko posebna in marsikoga preseneti, če jo preizkusi, pa je Audi A3, lahko rečemo avtomobil, ki prinese v vsaki novi generaciji tisto, kar se od njega nekako pričakuje - vse najnovejše tehnološke dodatke, ki jih v tistem času pri koncernu ponujajo. Tako je že od nekdaj in to smo lahko  ugotovili tudi pri četrti generaciji tega premijskega vozila, ki smo ga nedavno spoznali. Najprej smo vozili takega z 1.5 litrskim bencinskim agregatom, zdaj nas je obiskal še dizel. Kot je zdaj že nekaj časa v navadi, so ti Nemški prestižni izdelki označeni z dvomestnimi številkami - 35 pove, da je pod pokrovom dvolitrski turbodizel s 110 kilovati moči, menjalnik avtomatiziran sedemstopenjski. Klasika, bi lahko rekli, ali pa: preizkušena kombinacija, ki zagotavlja dovolj dinamike in udobja ter povprečno porabo pod 5 litrov.          Sicer pa je tudi vse ostalo klasično, bi lahko rekli: A3 je zasnovan in narejen z željo, da bi bil nekaj več, da ponuja občutek prestiža in seveda v zadnji generaciji sledi usmeritvi sorodstva v koncernu - digitalizacija pri večini vseh opravil, a ob tem še enkrat pohvala snovalcem - nekaj osnovnih funkcij je še vedno možno uravnavati ročno s stikali. Zato avtomobil ni nič manj premijski. Prestiž ima pri Audiju svojo ceno, tudi to velja že od nekdaj. Tako se že osnovna žlahtnost začne kar visoko, potem pa vsaka dodatna dobrota ceno še dodatno zviša. Ampak o tem nima smisla posebej razpredati; tako pač je in poznavalci in ljubitelji Audijev to dobro vedo.

Iz Hyundaija so nam sporočili, da je na slovenske ceste zapeljala popolnoma prenovljena Hyundai Kona - z osveženo podobo - še bolj dinamično in številnimi tehničnimi posodobitvami. Prvič v zgodovini modela je na voljo tudi v športno obarvani različici N Line, ki izžareva še več dinamike. Posodobljena motorna paleta vključuje tako zmogljivejše kot tudi okolju prijazne izbire. Nadgrajene so tudi multimedijske in praktične funkcije. Kaj več o prenovljeni koni pa že kmalu.

Volkswagen je tudi v koronskem letu 2020 ogromno investiral v tehnologije prihodnosti. Znamka je položila temelje za uspešen začetek nove strategije ACCELERATE. Pričakujejo močan zagon e-mobilnosti: leta 2021 naj bi končnim kupcem dobavili več kot 450.000 elektrificiranih avtomobilov – več kot dvakrat toliko kot v lanskem letu. Sistematično se izvaja digitalizacija in Volkswagen bo s poslovnim modelom 2.0 že poleti dosegel prve stranke: v šestih nemških mestih bodo začeli testirati naročniške modele in dodatne funkcije z možnostjo zakupa "na zahtevo". V naslednjih letih si znamka iz tega obeta promet v obsegu več kot sto milijonov evrov. Prav tako bo poleti stekla spletna prodaja vozil.

Še stavek o novem najboljšem avtomobilu na svetu, kot mnogi radi imenujejo Mercedes razred S. Prišla je že 16. generacija, in če je veljalo za nekaj zadnjih, velja tudi za to: S daje smernice za prihodnost in prinaša kopico tehnoloških bombončkov, ki nas peljejo naprej v prihodnost. Recimo: če se odpeljete od doma in imate možnost povezati se z vašim pametnim domom, potem lahko med vožnjo preverite, če ste recimo izklopili likalnik. Skratka, marsikaj, kar je včeraj pomenilo znanstveno fantastiko, je v novem S-u zdaj realnost.