Kako poteka praktični pouk v šolskih programih Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana, kjer se izobražujejo in urijo prihodnji avtomehaniki, logistični in strojni tehniki, oblikovalci tekstilij, mehatroniki in tako naprej? Ali lahko dijaki pri delodajalcih opravljajo obvezno prakso? Ali bi lahko zagotovili varno okolje med prakso za dijake, čeprav se ukrepi še ne bodo sprostili za vse? O tem in še čem se je Aleš Smrekar pogovarjal z ravnateljico SIC Ljubljana Fani Al Mansour.

Kako poteka praktični pouk v šolskih programih Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana, kjer se izobražujejo in urijo prihodnji avtomehaniki, logistični in strojni tehniki, oblikovalci tekstilij in mehatroniki?

Ali lahko dijaki pri delodajalcih opravljajo obvezno prakso? Ali bi lahko zagotovili varno okolje med prakso za dijake, čeprav se ukrepi še ne bodo sprostili za vse? O tem smo se pogovarjali z ravnateljico SIC Ljubljana Fani Al Mansour, ki pravi, da že vsi nekako "navijajo", da se ukrepi iztečejo konec februarja in da lahko z mesecem marcem znova začnejo z izobraževanje po modelu C, saj drugače bodo dijaki poklicnih in strokovnih obvladali le teorijo: "Le tako bomo lahko dijakom omogočili usvajanje ročnih veščin, spretnosti in jim dali znanje za poklic."

"Čeprav Zavod za šolstvo obljublja prilagojene vsebine za maturo, si težko predstavljam dijaka zadnjega letnika, ki ne zna osnovnih veščin. Meni to pomeni, da ne bo usposobljen za delo v poklicu."

Po njenem mnenju se odločevalci odločajo po svoji presoji, pri tem pa ne upoštevajo njihovih argumentov in mnenj, niti stiske dijakov in njihovih staršev: "Zato želimo, da se šole odprejo, da se v šolo vrne ta vrvež mladostnikov in da jim bomo lahko spet omogočili usvajanje znanja. Naj dodam, vse šole med seboj niso enakovredne."

Aleš Smrekar